MUP se oglasio nakon što su predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" objavili audio snimak sa sastanka 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ministarstvo unutrašnjih poslova oglasilo se povodom audio snimka koji je objavljen na društvenim mrežama sa sastanka predstavnika MUP-a i predstavnika koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Kako ističu, predstavnici MUP-a nisu bili obavešteni, niti im je od strane predstavnika ove koalicije tražena dozvola za snimanje ovog sastanka.

„Stvaranje atmosfere elementarnog poverenja je razlog zbog kojeg nije bilo zabranjeno unošenje mobilnih telefona na sastanak“, navodi se u saopštenju.

Takođe napominju da je pomenuti sastanak nastavak razgovora započetih pre četiri dana, na zahtev predstavnika koalicije „Srbija protiv nasilja“, kojem je MUP odmah izašao u susret u nameri da se kroz međusobno uvažavanje i poverenje zajednički preduprede eventualne nepravilnosti, spuste tenzije i spreče potencijalno narušavanje javnog reda i mira.

Dešavanja na izborima iz minuta u minut pratite u Danasovom blogu.

„Snimanjem i objavljivanjem audio snimka sa sastanka, predstavnici koalicije ‘Srbija protiv nasilja’ grubo su zloupotrebili ukazano poverenje i narušili integritet državne institucije, a ovaj nečastan postupak u javnosti može dodatno podići tenzije tokom izbornog postupka i predstavljati osnov za nasilne akte“, piše u saopštenju.

MUP podseća da neovlašćeno snimanje predstavlja obeležje krivičnog dela neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka iz člana 145. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Pozvali su sve učesnike izbornih procesa da se ponašaju u skladu sa izbornim zakonima, da ne narušavaju javni red i mir i sačuvaju legalnost i legitimnost ovog procesa.

Da podsetimo, kako je saopštila SSP, deo liste „Srbije protiv nasilja“, na sastanku im je saopšteno da policija ima informacije dobijene radom naših, ali i stranih službi, da naša lista sprema nasilne upade u republičku i gradsku izbornu komisiju.

“Jedan od prisutnih predstavnika MUP-a nam je preneo poruku predsednika Aleksandra Vučića da će priznati izborne rezultate u Beogradu ako opozicija pobedi”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, na pitanja odakle im takve besmislene tvrdnje da opozicija sprema bilo kakvo nasije i kako je moguće da policija prenosi opoziciji poruke Aleksandra Vučića, nije bilo odgovora.

“Preneli smo predstavnicima MUP-a Srbije naša saznanja da će se organizovane navijačke grupe okupiti oko mesta gde će tokom dana i večeri biti lideri naše koalicije, kao i oko zgrada u kojima su smeštene republička i gradska izborna komisija. Odgovoreno nam je da policija nema takva saznanja”, piše u saopštenju.

Na snimku se čuje da muški glas navodi imena Dejana Bojovića, savetnika i šefa kabineta ministra policije, Gorana Colića, načelnika sektora unutrašnje kontrole i pomoćnik ministra, Ivana Cvijovića, pomoćnika načlenika policijske uprave za grad Beograd i Ivana Stojiljkovića, načelnika Uprave policije.

„Hteli smo da se vidimo sa vama i ramenimo određene informacije koje su došle do nas i zamolimo za neke stvari“, govori muški glas.

On, između ostalog, navodi da su dobili informaciju koja je potvrđena sa više strana, da će u noći izbora biti pokušaja nasilnog ulaska u RIK i GIK. Dodaje da su te informacije došle iz bezbednosne službe a i da je potvrđeno iz redova opozicije i stranih službi.

„Obavili smo razgovor i sa predsednicima vladajuće stranke i sa predsednikom. Ono što je rečeno da prenesemo je da će rezultati koje budete ostvarili u Beogradu biti priznati“, govori muški glas.

Na snimku se čuje i glas koji vrlo podseća na glas Radomira Lazovića iz Zeleno-levog fronta koji pita i traži pojašnjenje da li im je sada rečeno da je sa stranim službama i ambasadama razgovarano o onom šta opozicija treba da radi i pita odakle informacija od stranaca.

Čuje se i glas koji vrlo podseća na glas Marinike Tepić, nositeljke liste „Srbija portiv nasilja“ koja pita šta nasilan upad u RIK i GIK podrazumeva, a dobija odgovor da to znači da neče priznati rezultate izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari