Na današnji dan pre devet godina potpisan je Briselski sporazum 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Na današnji dan pre devet godina, posle nekoliko meseci pregovora uz posredovanje evropske šefice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, tadašnji srpski i kosovski premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači postigli su Briselski sporazum.

Kako piše Radiokim.net, najvažnija tačka sporazuma vezana za formiranje Zajendice srpskih opština (ZSO) još nije ispunjena.

Predstavnici Beograda i Prištine su 19. aprila 2013. godine nakon šest meseci razgovora i deset rundi pregovora potpisali sporazum u 15 tačaka, od kojih se šest odnosi na ZSO.

Ostale tačke Briselskog sporazuma koje su se odnosile na integraciju Srba u kosovsku policiju, pravosuđe, ukidanje civilne zaštite, zatim održavanje lokalnih izbora na severu su ispunjeni.

Pitanje energetike na severu još nije završeno,a ni naznačajnije tačke sporazuma koje se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština nisu ispunjene, navodi Radiokim.net.

ZSO bi Srbima na Kosovu trebalo da garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju.

Vlast u Prištini odbija da formira ovo telo uprkos ratifikaciji sporazuma u Parlamentu, izgovarajući se naknadnim mišljenjem Ustavnog suda. Od političara u Prištini često se može čuti da bi formiranjem ZSO bila stvorena Republika Srpska na Kosovu.

Dijalog Kosova i Srbije je u zastoju, iako se vode povremeni pregovori oko upotrebe registarskih tablica. Međutim, nema ni dijaloga na najvišem nivou između Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija nema, a od kako je Kurti došao na vlast došlo je samo do jednog neuspešnog susreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari