Na Vučićevoj listi dvoje iz Kikinde - Milenko Jovanov i Nina Petkov 1Foto: Kikindske

Na listi „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ nalaze se dvoje kandidata iz Kikinde – naprednjaci Milenko Jovanov i Nina Petkov.

Jovanov (42) je diplomirani pravnik i već iskusni političar, izgrađen i afirmisan u Demokratskoj stranci Srbije i DOS-u, a od 2015. godine jedan od visokih funkcionera Srpske napredne stranke, zapažen po svojim žestokim i često neprimerenim napadima na oponente vladajuće partije.

Donedavno je bio potpredsednik Glavnog odbora SNS-a, ali je i pored gubitka te funkcije ostao u vrhu stranke i ima najveću političku težinu u Kikindi.

U dva mandata bio je poslanik u Skupštini Vojvodine, prvi sa liste DSS-a, drugi kao naprednjak, a nakon izbora u junu 2020. godine izrabran je po prvi put za republičkog poslanika.

Već svoj debi obeležio je napadom na „tajkunski klan Đilasa i Jeremića“, a u nizu govora u zakonodavnom domu Srbije u kojima je kriminalizovao i satanizovao opozicionare i druge kritičare vlasti, ističe se atak na sudiju Miodraga Majića: „Ja mu sada poručujem, da niti ćemo ga zvati, niti želimo da ga vidimo. Mi se njega, iskreno rečeno, gadimo, jer ja ne mogu da nađem drugi izraz za čoveka koji je sudio onako kako je on sudio“, poručio je iz skupštinskih klupa Jovanov.

Zato je zaslužio visoko 24. mesto na ovogodišnjoj Vučićevoj listi i nema sumnje da će zadržati mandat u Skupštini Srbije.

A Nina Petkov će, izvesno je, ostati van parlamenta u svojoj debitantskoj kandidaturi, jer je tek na 229. mestu na listi.

Ova mlada politikoliškinja prvi put je pomenuta u javnosti krajem novembra, pošto je na poslednjoj Skupštini SNS-a izabrana u Glavni odbor.

Završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu, a od pre dve godine zaposlena je u Gradskoj upravi i donedavno nije bila politički aktivna.

Kraj mandata Bosiljke Srdić

Na Vučićevoj listi dvoje iz Kikinde - Milenko Jovanov i Nina Petkov 2
Foto: Kikindske

Pored Milenka Jovanova, u leto 2020. godine sa Vučićeve liste „Za našu decu“ za narodnu poslanicu izabrana je Bosiljka Srdić, dotadašnja zamenica gradonačelnika Kikinde.

Ona je zajedno sa bivšim gradonačelnikom Pavlom Markovim i još desetak lokalnih funkcionera ostala u manjini početkom 2020. u unutrašnjem sukobu u lokalnom odboru SNS-a (pobedili su voljom vrha stranke Vladimir Galić i pomenuti Jovanov, obojica eks-DSS), i kao utešnu nagradu dobila je 194. mesto na republičkoj listi.

Ali, usled bojkota i propasti ispod cenzusa mnogih lista, Vučićeva lista osvojila ogroman broj mandata, i Bosiljka Srdić je darovana mandatom. Doduše skraćenim, koji uz to neće moći da produži, jer je nema na novoj listi.

Sva je prilika da je to i kraj njene političke karijere, kratke (sedam godina) ali obeležene jakim funkcijama, pošto je od 2016. do 2020. godine bila u gradskoj vlasti odmah iza Markova, i imala ovlašćenja u brojnim resorima, da bi potom godinu i po presedela u Skupštini Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari