Ko prisvaja "nacionalno okupljanje": Debata socijalistkinje i zavetnice 1Printskrin RTS

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas da je „nacionalno okupljanje“, koje je ta stranka pokrenula sa pokretom Dveri, zamišljeno kao koncept koji treba da ostane i nakon izbora koji će najverovatnije biti održani 17. decembra.

Članica Predsedništva Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović, koja je zajedno sa Đurđević Stamenkovski gostovala na RTS, kazala je da nema ništa protiv nacionalnog okupljanja, ali da se „boji da se ono samo koristi u političke svrhe“.

Predsednica Zavetnika navela je da projekat nacionalnog okupljanja nije predizborna koalicija koja je ograničena samo na predstojeći izborni ciklus.

„Ovo je format koji treba da traje i koji treba da donese jedno osveženje na političku scenu“, kazala je ona.

Upitana da li je potpuno isključena mogućnost jedinstvene liste tog dela opozicije, Đurđević Stamenkovski je izjavila da je ona „sve manje izvesna“ jer su Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije doneli odluku da na izbore idu u drugačijem formatu.

„Poprilično krnjem, u odnosu na ovo što je nacionalno okupljanje. To je stvar njihovog izbora, njihove procene. Mislim da je važno da ostanemo na istim idejnim pozicijama, bez obzira da li ćemo nastupiti u zajedničkom izbornom formatu ili ne“, dodala je Đurđević Stamenkovski.

Članica Predsedništva SPS izjavila je da ne razume termin „nacionalnog okupljanja“.

„Ne razumem pokušaj da se, makar i predstavimo većim nacionalistima, nego što su to na primer socijalisti, jer smo kroz istoriju pokazali koliko umemo da po svaku cenu branimo nacionalne interese“, kazala je Paunović.

Precizirala je da „apsolutno ne misli“ da su Dveri i Zavetnici veći nacionalisti od socijalista.

„Apsolutno ne mislim da o Srbiji misle išta bolje nego što to misle socijalisti i apsolutno ne mislim da bilo ko ima blanko mogućnost da na taj način prisvoji nacionalizam kao takav“, dodala je članica Predsedništva SPS.

Đurđević Stamenkovski je odgovorila da su nacionalizam i nacionalno okupljanje dva različita pojma.

„Nacionalno okupljanje nema bilo kakav ideološki prefiks. Ono je okupljanje svih onih pojedinaca i snaga koje imaju nameru da stanu na put ultimatumima koji se svakodnevno fabrikuju i stižu iz Brisela“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Dodala je da „nacionalno okupljanje“ ne znači da Zavetnici i Dveri imaju „tapiju“ na srpsko nacionalno pitanje.

„Niti da smo mi u tome ekskluzivni, niti pretendujemo da to kažemo, kao što ni SPS nema tapiju da se bavi isključivo socijalnim kategorijama koje su ugrožene“, kazala je Đurđević Stamenkovski.

Snežana Paunović, upitana da li SPS vidi u Vladi Srbije i nakon izbora 17. decembra, kazala je da vidi.

„SPS nema teške dileme pred ove izbore koji će se održati 17. decembra, nema teške pregovore, jer smo sve svoje političko delovanje bazirali na sopstvenim idejama i sopstvenom programu“, kazala je ona.

Na pitanje sa kim bi SPS mogao da sarađuje, i da li će biti promena vezano za koalicije za predstojeće izbore, Paunović je kazala da nema informacije o tome i da su koalicioni partneri SPS „transparentni i jasni“.

„Nećemo tu menjati apsolutno ništa. Nismo zatvoreni za one ljude koji hoće da podrže našu ideju, ali nemamo nikakvu potrebu za prepakivanjem bilo kog tipa“, rekla je Paunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari