Naglasak na putevima, zaobilaze se EU i Kosovo 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic (Arhiva)

Najavljena sednica Glavnog odbora SNS-a biće neka vrsta treninga za njihove kandidate za poslanike šta bi u narednih četiri ili pet meseci trebali besomučno da ponavljaju.

Reč je o pripremi stranke da se punim kapacitetom uključi u kampanju – smatraju sagovornici našeg lista, koji komentarišu predstojeću sednicu najvišeg organa stranke i predstavljanje programa „Srbija 2020“, koje je najavio lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

Kako tvrdi izvor Danasa sa političke scene, do izbora će biti održane još najmanje dve sednice Glavnog odbora vladajuće partije. Kako sednice Glavnog odbora nemaju statutom predviđenu ulogu da o nečemu odlučuju, objašnjava naš izvor, one se zapravo koriste za propagandu.

– To je prilika da predsednik dobije šansu za još jednu predstavu koja će se uživo prenositi sa aplauzima i skandiranjem. Glavni odbor suštinski ne odlučuje ni o čemu, a najave sednica glavnog odbora i predsedništva u medijima služe za skretanje pažnje i održavanje tenzije u javnosti, koja se temelji na najavama da će se nešto dogoditi – kaže izvor našeg lista.

On dodaje da se zbog javnosti praktikuje da se Glavni odbor najavljuje približno dve nedelje pre održavanja, a predsedništvo stranke nedelju dana ranije.

– To vreme od najave održavanja do same sednice je period raznih spekulacija i spinova koji imaju svoju propagandnu svrhu – pojašnjava naš izvor.

Politički analitičar Boban Stojanović ocenjuje da bi predstavljanje programa „Srbija 2020“ moglo da označi formalni početak kampanje SNS-a. Ipak, prema njegovom mišljenju, vladajuća partija je u klasičnoj kampanji za parlamentarne izbore već godinu dana, kroz turneju „Budućnost Srbije“.

– Osim predstavljanja programa „Srbija 2020“ u SNS-u su najavili da će predstaviti i neke nove ljude. Verujem da će to biti neka vrsta treninga za njihove kandidate za poslanike šta bi u narednih četiri ili pet meseci trebali besomučno da ponavljaju – smatra Stojanović.

Prema njegovom viđenju, kampanja SNS-a biće zasnovana na tome koliko je auto-puteva izgrađeno, koliko fabrika otvoreno, uz selektivan odabir ekonomskih pokazatelja. Stojanović ukazuje da će funkcioneri naprednjaka verovatno govoriti kako smo u trećem kvartalu ostvarili najveći rast u Evropi, uz prećutkivanje činjenice da na nivou cele godine imamo jedan od najnižih rasta BDP-a na Starom kontinentu.

– Evropske integracije i pitanje Kosova su teme koje će verovatno da zaobiđu, jer im apsolutno ne odgovara da se o tome priča. Promocija infrastrukturnih projekata i ekonomskih rezultata biće praćena kontrakampanjom, to jest napadima na političke protivnike, koje smo mogli da vidimo svih sedam godina unazad – navodi Stojanović.

Politički analitičar Dragomir Anđelković poručuje da predstavljanje programa „Srbija 2020“ na Glavnom odboru SNS-a neće biti formalni početak izborne kampanje, ali hoće neformalni. On ocenjuje da je posredi mobilizacija stranke za predizbornu kampanju.

– Reč je o pripremi stranke da se punim kapacitetom uključi u kampanju. Akcenat će svakako biti na socijalnim i ekonomskim pitanjima, jer su to teme koje su uvek najatraktivnije u izbornim kampanjama – kaže Anđelković.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić 28. decembra objaviti program „Srbija 2020“. Vučić je nakon otvaranja izložbe „Srbija 2019 – godina infrastrukture: Ništa više nije daleko“ u ponedeljak poručio da je to „plan za budućnost kojim ćete se dodatno ponositi“. Tom prilikom, on se zahvalio svima koji su, kako je rekao, uprkos svim hajkama i harangama, podržavali posvećenost u radu.

Vučić je poručio da je zadovoljan saradnjom sa koalicionim partnerima i dodao da će Glavni odbor SNS-a 29. decembra izneti svoj stav o toj saradnji.

– Nama je potrebna široka narodna koalicija – istakao je Vučić i pozvao stranačke kolege da iznesu svoje mišljenje o saradnji sa koalicionim partnerima na sednici Glavnog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari