Komersant: Vučić sedi na dve stolice, Moskva nezadovoljna Srbijom 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Posle predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji naglo je povećan pritisak na Beograd da se priključi sankcijama Rusiji, a prvi put je za vreme ukrajinske krize nezadovoljstvo pokazala i Moskva, piše danas moskovski dnevnik Komersant.

U članku pod nazivom „Srbiju napadaju sa svih strana – Beogradom su nezadovoljni i Zapad i Rusija“, list ocenjuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se našao usred diplomatske vatre dve strane, napraviti niz koraka u susret Zapadu, ali da teško da će se okrenuti od Rusije.

Pritisak na Beograd predvodi Nemačka, koja se smatra ključnim partnerom Srbije u EU, navodi dnevnik i podseća da je nemački predsednik Hans-Valter Štajnmajer prošle nedelje u čestitki Vučiću napomenuo da je koordinacija srpske spoljne politike sa EU, posebno prema Rusiji, uključujući i uvođenje sankcija, od ključnog značaja.

Kako prenosi TV N1, Komersant piše da su se time obistinile prognoze eksperata da će se pritisak EU i SAD na Srbiju posle izbora povećati.

„Od samog početka sadašnje krize u Ukrajini, Zapad je procenio da je nenormalno da Srbija ostane jedina među članovima i kandidatima za EU koja se nije priključila sankcijama. Beograd je dobio prećutno odlaganje samo do izbora 3. aprila. Štaviše, Zapad nije bio zadovoljan ni činjenicom da je Srbija u proteklom periodu tri puta podržala antiruske rezolucije u UN, uključujući i onu nedavnu kojom je suspendovano članstvo Rusije u Savetu za ljudska prava“, navodi Komersant.

List piše da je „novi i veoma neprijatni momenat za Vučića, koji pokušava da sedi na dve stolice“, taj što je nezadovoljstvo njegovom pozicijom izrazila i Moskva.

List citira portparolku Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mariju Zaharovu koja je izjavila da Moskva ne razume predstavnike država koji teže nezavisnoj, izbalansiranoj politici, a koji govore da su podvrgnuti neviđenom pritisku zapadnih država i da zato idu na kompromise.

„Ne razumemo to. Znamo da se vrši pritisak. Ali, ako je reč o onima koji tvrde da su naši prijatelji, to je nemoguće razumeti“, prenosi Komersant reči Zaharove.

„Prijateljski odnos prema Rusiji“ Vučić može da pokaže već uskoro, čak i ako se i dalje ne priključi zapadnim sankcijama, kao i da se seti želje predsednika Vladimira Putina – da u Vladu Srbije uključi više političara koji su orijentisani na razvoj odnosa sa Rusijom, piše list.

Dnevnik navodi da je glavni partner Vučićeve Srpske napredne stranke – Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića, koji se u Srbiji smatra „jednim iz ključnih proruskih političara“.

List međutim, ukazuje na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da nema nikakvog dogovora o tome da će Dačić biti premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.