"Nakupilo se svega i svačega": Sutra u Kosovskoj Mitrovici protest opozicije, "Srpski opstanak" poziva građane 1foto: Printscreen/Facebook/Srpski opstanak

Građanska inicijativa “Srpski opstanak” pozvala je građane na protest na šetalištu u severnom delu Kosovske Mitrovice, a kako kaže za Danas lider ove inicijative Aleksandar Arsenijević povod za protest je bezuslovno prihvatanje francusko-nemačkog predloga sporazuma Beograda i Prištine, ali i učestalost etnički motivisanih incidenata.

– Nakupilo se svega i svačega u zadnjih nekoliko meseci. Etnički motivisani napadi, jučerašnje ranjavanje Srba jer nisu stali na kontrolnom punktu Kosovske policije u Leposaviću, neregularne eksproprijacije zemljišta radi gradnje baza policije, zaustavljanje vozila s KM tablicama na prelazima iako je Evropska unija rekla da je to kršenje dogovora o tablicama u Briselu, i na kraju prihvatanje novog sporazuma iako onaj stari, Briselski, nije do kraja sproveden, navodi Arsenijević.

Ovaj mitrovački aktivista, koji je nakon uklanjanja barikada predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazvao “nosiocem politike iseljavanja Srba s Kosova”, kaže da su od predsednika na sinoćnjem obraćanju čuli šta je sve Srbiji moglo biti oduzeto da nije došlo do prihvatanje ovog predloga sporazuma Beograda i Prištine, ali da nisu čuli šta im je dato.

– Briselskim sporazumom 2013. nam je obećana Zajednica srpskih opština za koju uopšte nije izvesno da će biti fomirana, a već se ulazi u novi proces dijaloga i prihvatanja novih sporazuma. Džaba smo onda krečili u Briselu. Sve je netransparentno, a nijednog Srbina s Kosova i Metohije nema za pregovaračkim stolovima na kojima se odlučujemo o našim glavama i našoj budućnosti, kaže Arsenijević.

Upitan očekuje li da prvo bude formirana ZSO, pa da se tek onda uđe u proces potpisivanja novog sporazuma, kaže da će prihvatanje novog sporazuma kaže da očekuje da ZSO bude deo okvira novog sporazuma.

Govoreći o jučerašnjem ranjavanju dvojice Srba u opštini Leposaviću, tačnije kod kontrolnog punkta specijalaca Kosovske policije na Bistričkom mostu, navodi da specijalci nisu smeli da pucaju, već da su dvojicu Srba koji se nisu zaustavili na njihov zahtev mogli zaustaviti drugačije – postavljanjem “ježeva”, barikada na putu ili da se upuste u pratnji za njima, ili ako je već moralo da se puca – da pucaju u gume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari