"Napad" na Dačića zbog Krušika i obaranja rejtinga SPS-a? 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Predlog lidera Socijalističke partije Srbija Ivice Dačića da SPS i SNS zajedno izađu na predstojeće izbore pre je izraz lojalnosti socijalista prema naprednjacima nego kombinacija koja bi donela veći broj glasača.

To je i Dačićev potez koji bi mogao da „zapuši usta“ mnogim naprednjacima koji uvek pred izbore kritikuju socijaliste da dovoljno ne brane lidera SNS Aleksandra Vučića od napada opozicije.

„Predlažem da idemo zajedno na izbore da ne bi bilo problema i da bi se videlo da nema razloga da me iko sumnjiči da idem sa opozicijom“, rekao je Dačić povodom kritika u javnosti da SPS nije lojalan partner SNS-a i da želi da se udruži sa opozicionim strankama.

Politički analitičar Dragomir Anđelković na pitanje da li bi zajednički izlazak na izbore SNS i SPS bio pametan politički potez, za Danas kaže da se to ne može reći bez ozbiljne analize i istraživanja da li bi to imalo sinergetski efekat ii ne.

– Moguće da je Dačić to rekao na osnovu nekog takvog istraživanja a moguće je i nešto drugo. A to je da je time želeo da pošalje dodatnu poruku Vučiću da je on potpuno lojalan partner i da je spreman da ide u bilo kojoj varijanti sa njim na izbore, samostalno ili zajednički. Čini mi se da je pre ovo drugo nego procena da bi dobili više glasova. Svaka predizborna koalicija znači i postizborno formiranje vlade. Svaki poseban izlazak na izbore, čak i koalicionih partnera u vladi, ne znači da će sutra zajednički formirati vladu. Ovo je znači iskazivanje lojalnosti Dačića prema Vučiću, a s druge strane iskazivanje spremnosti da ponovo bude u istoj vladi – kaže Anđelković.

Nezvanično se ovog vikenda među naprednjacima i socijalistima moglo čudi da je za razumevanje ove Dačićeve izjave važno uočiti trenutak i kontekst date izjave.

Prema rečima naših sagovornika, Dačić nudi zajedničku listu, iako bi ona verovatno išla na štetu njegove stranke, u trenutku kada Marija Obradović, funkcionerka SNS, preko jednog tabloida (Kurira) poručuje da u najsnažnijoj stranci nisu zadovoljni postavkom koalicionih partnera.

Izvori Danasa bliski naprednjacima smatraju da je Dačić ovakvom izjavom „zapušio usta“ onima koji na takav način ubuduće planiraju da napadaju njega i socijaliste, jer teško da bi naprednjaci posle ovakve ponude mogli da zatraže od socijalista.

Takva ponuda još i znači da ako mu naprednjaci baš toliko ne veruju, kako pričaju, onda jedino što njemu preostaje da ih razuveri je da na neki način žrtvuje svoju stranku i ne izađe samostalno na izbore.

S druge strane, nezvanično se među vladajućom većinom priča i da su napadi na Dačića od strane funkcionera SNS jer žele da mu smanje rejting koji, prema njihovoj proceni, treba da se drži na jednocifrenom broju.

Kako nam je rečeno, Dačićeva i popularnost SPS je poslednjih meseci ipak malo porasla pa se kreće oko deset odsto, a prema naprednjačkim proračunima treba je svesti na jednu cifru.

Uz to, rafal napada na Dačića preko tabloida, od Obradovićeve pa do naprednjaka Irene Vujović i Milenka Jovanova, ima još jedan možda i važniji cilj, a to je, kako kažu naši izvori, smanjivanje efekata novootkrivenih podataka da je otac ministra policije u državnoj delegaciji posetio fabriku oružja u Italiji, odnosno sve što je vezano za aferu sporne trgovine oružjem iz valjevske fabrike Krušik.

Biti na strani pobednika

Lider SPS i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić odgovorio je potpredsednici vlade i funkcionerki SNS Zorani Mihajlović rečima: nisam predložio koaliciju sa Zoranom, nego sa Vučićem.

Mihajlović je za Blic rekla da nije iznenađena Dačićevim predlogom o jednoj listi SNS-SPS jer svako želi da bude na strani pobednika.

„Mnogo je lakše i jeftinije Dačiću da na taj način očuva svoje pozicije i pozicije drugova iz SPS-a nego da sami izađu pred građane. Da parafraziram jedan raniji izborni slogan, kad je frka Vučić“, rekla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari