Zašto naprednjaci kriju od opozicije kada će zakazati nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije? 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Iako je Srpska napredna stranka požurila da, dva dana pre usvajanja Rezolucije Evropskog parlamenta, održi konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije, od polaganja zaklete se nije odmaklo. Nije izabran predsednik parlamenta, potpredsednici, sekretar, nisu konstituisani odbori, nisu izabrane delegacije. Kada će nastavak, pre nedelju dana započete sednice, niko sa sigurnošću ne može da kaže. Poslaničke klupe su i dalje prazne, naprednjaci se ne pojavljuju u parlamentu, a konsultacije poslaničkih grupa nisu ni na vidiku.

I dok jedni tvrde da će nastavak uslediti nakon konstitutivne sednice Skupštine Beograda, kada će biti jasno da li je vlast pribavila većinu, drugi spominju čak i početak marta za nastavak sednice. Iako su funkcioneri SNS tvrdili da rezolucije dođu, pa prođu, ova koja je nedavno usvojena u EP, ipak im je stvorila probleme, pa ne znaju kako da se postave i zato se, kako navode sagovornici Danasa, odugovlači sa nastavkom konstitutivne sednice.

Sve je obavijeno velom tajne. Ne zna se ni ko su kandidati za predsednika parlamenta, pa zato idu nagađanja od mogućnosti da to mesto pripadne manjima i Elviri Kovač iz SVM, preko lidera socijalista Ivice Dačića, do desne Vučićeve ruke, naprednjaka Nikole Selakovića. Ne zna se tačno ni ko će činiti vladajuću većinu u parlamentu, ni da li će svi koji se nude naprednjacima ući u taj krug vlasti. Jedno je gotovo sigurno, opozicija neće dati potpredsednike.

Na sva pitanja Danasa niko iz Srpske napredne stranke ne želi, ili ne može da da odgovore, dok njihovi dosadašnji koalicioni partneri odgovaraju da ne znaju i da od njih ništa ne zavisi. Što nije daleko od istine. A opozicija je osuđena da informacije skuplja po skupštinskim kuloarima, jer se od njih taji i najmanja sitnica.

Mihailović: Vlast odugovlači, jer ne zna kako da se postavi prema rezoluciji EP

„Kako čujemo nastavak zasedanja Skupštine Srbije na kojoj bi se birali predsednik i potpredsednici najavljuje se za mart mesec, iako vlast tvrdi da ima komotnu većinu. Pretpostavljam da odugovlače, jer ne znaju kako da se postave prema rezoluciji parlamenta EU o izbornoj krađi. Rezoluciju su doneli poslanici i to velikom većinom glasova onih koje oni nazivaju partnerima i prijateljima, a pripadaju stranci Makrona i Šolca“, kaže za Danas Vojislav Mihailović , poslanik i lider POKS-a.

Dodaje da se vlast još i premišlja šta će sa Beogradom da uradi 19. februara, hoće li formirati većinu sa kupljenim odbornikom Aleksandrom Jerkovićem i rizikovati velike proteste i pobunu naroda ili ne.

„Zbog toga ne očekujem nastavak sednice Skupštine Srbije dok se ne reši pitanje izbora u Beogradu i dok ne istrguju sa našim neprijateljima još neki ustupak na Kosovu i Metohiji za Albance, a za uzvrat da se zažmuri oko izborne krađe“, napominje sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima naprednjaci će, uprkos najavi da će Vlada biti izbrana sredinom marta, gledati da i Vladu Srbije formiraju neposredno pred lokalne izbore.

„Da na talasu novog lažnog optimizma dobiju koji glas, jer Bože moj zla prethodna vlada je činila ustupke Albancima, a nova više neće. Prava istina je zapravo da nova vlada, čiji je gazda Aleksandar Vučić kao što je bio i prethodnoj, zapravo i neće imati šta da ustupi, kada je ova već sve ustupila“, zaključuje Mihailović.

Lazović: Poslanici SNS ne dolaze u parlament

Na pitanje otkrivaju li naprednjaci, koje sreće u parlamentu, neke detalje o nastavku konstitutivne sednice, Radomir Lazović, kopredsednik i poslanik Zeleno levog fronta kaže da ih ne sreće.

„U Narodnoj skupštini danima nema poslanika SNS-a, ili ih barem mi ne viđamo, što je dosta neuobičajeno. Takođe niti je bilo ni uobičajenih konsultacija o odborima, niti bilo kakvog nastavka rada nakon prekinute konstitutivne sednice. Opozicioni narodni poslanici treba da zauzmu mesta u radnim telima i odborima kako bi obavljali kontrolnu ulogu, a u ovako koruptivnim državama poput naše ključno je da opozicija bude prisutna svuda gde se donose odluke na štetu građana, kako bi o njima mogli da izvestimo i upozorimo“, navodi poslanik ZLF.

On podseća da je opozicija zahtevala da se konstitutivna sednica održi nakon usvajanja Rezolucije Evropskog parlamenta, jer su znali kakvu političku težinu ona ima.

„I zaista ako je suditi po ponašanju naprednjaka, ona je jedan od najvažnijih političkih događaja u skorije vreme. Pravi politički šamar ovoj kriminalnoj vlasti. Premijerka i predsednik su zato u potpunoj histeriji. Pucaju iz svih medijskih oružja naručenim tekstovima po opoziciji, vređaju, prete, pa dokle to ide, nije dovoljno što nas nazivaju izdajnicima, muvama, nego čak govore da smo pedofili. Očigledno je da ne znaju gde udaraju“, navodi Lazović.

Dodaje da je obraćanje za međunarodnu podršku zbog izborne krađe deo tročlanog plana opozicije, pored pokretanja pravnih procesa pred domaćim sudovima i akcija i protesta, kako ne bi dozvoliti Vučiću da se sakrije od ove važne teme.

Rakić: Za DS je irelevantno ko će biti predsednik parlamenta Srbije

„Stav Demokratske stranke je da Skupština koja je proistekla iz najveće krađe glasova u Evropi ne može biti legitimna i da njeno konstituisanje nema nikakav značaj, niti važnost. Stoga i pitanja kada će biti nastavak konstitutivne sednice, ko će biti njen predsednik, potpredsednici i članovi radnih tela za nas iz Demokratske stranke su irelevantna“, ističe za Danas Dragana Rakić , poslanica i zamenica predsednika DS.

Ističe da je cilj njene stranke da se ponište izbori na svim nivoima, jer je dokazana ogromna krađa glasova na izborima 17. decembra, da se tim povodom formira međunarodna komisija, da se svi oni koji su učestvovali u krađi kazne i da se konačno, nakon dvanaest godina autokratije i samovlašća Aleksandra Vučića, u Srbiji organizuju slobodni i pošteni izbori na svim nivoima.

„Zato je Rezolucija Evropskog parlamenta o izbornoj krađi u Srbiji važna i u narednim danima članovi Demokratske stranke će biti na ulicama, deliti flajere sa tekstom Rezolucije i razgovarati sa građanima kako bi ih informisala šta tačno piše u Rezoluciji s obzirom na to da režim krije pravu istinu. Skoro polovina naših građana ne zna da se desila toliko velika izborna krađa u Srbiji da je tim povodom morao oštro da reaguje i Evropski parlament. Danas je tim povodom Demokratska stranka zajedno sa svojim koalicionim partnerima imala uličnu akciju u Šapcu, sutra ćemo biti u Nišu, jer nema prečeg zadatka za nas iz opozicije koji predstavljamo pokradene građane od toga da širimo istinu da Vučić može da pobedi na izborima samo ako ih pokrade. I to mora mnogo da ukrade“, navodi poslanica DS.

Parandilović: Veliki je teret na naprednjačkom brodu

Sve zavisi od samovolje naprednjaka, pa i nastavak konstitutivne sednice parlamenta Srbije, ocenjune za Danas Miloš Parandilović, poslanik i lider stranke Novo lice Srbije.

„Koji su razlozi što naprednjaci ne zakazuju nastavak sednice za koju su sami predložili dnevni red, to niko živ ne zna. Ili nisu sigurni koga postaviti za predsednika skupštine, ili vagaju šta da rade sa evropskim izveštajem. Svakako, Vučić je u defanzivi, kako formirati gradsku i republičku vlast, jer ceo svet sumnja u regularnost izbora. Sve je to veliki teret na naprednjačkom brodu u koji odavno ulazi voda“, zaključuje Parandilović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari