Naprednjaci “na lokalu” strahuju da će proći kao uhapšeni Jovičić 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Hapšenje Aleksandra Jovičića izazvalo je metež i nemir među naprednjacima, naročito funkcionerima “na lokalu”, saznaje Danas nezvanično od izvora bliskih najvećoj vladajućoj stranci.

Kako otkriva naš sagovornik, od četvrtka uveče kada je objavljeno da je predsednik beogradske opštine Palilula i funkcioner SNS priveden zbog optužbi da je zloupotrebio službeni položaj, “zavladala je nelagoda jer su se mnogi zabrinuli da bi mogli da odgovaraju pred zakonom za slične optužbe, budući da  postoje velika nezadovoljstva naroda radom lokalnih funkcionera”.

Saslušanje Jovičića, koji se sumnjiči da je nezakonitim postupanjem omogućavao izvođenje nelegalnih građevinskih radova na teritoriji navedene opštine, trajalo je u petak i u vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista.

Prema navodima portala Nova. rs, on je saslušavan, od jutarnjih sati, u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Pored Jovičića, uhapšenog u zgradi Skupštine Opštine Palilula, ispitivano je i sedam privedenih osoba koji se sumnjiče za isto krivično delo.

List Blic objavio je da se predsednik Opštine Palilula sumnjiči da je takvim nelegalnim aktivnostima “pribavio” gotovo 29 miliona dinara, a pojedini mediji tvrde da je policija prilikom pretresa njegovog stana pronašla 350.000 evra.

Izvor Danasa blizak naprednjacima tvrdi i da dok su pojedini u stranci uplašeni da bi “mogli da prođu isto kao Jovičić”, veruje se da će ovim slučajem “dodatno biti uvećana popularnost” predsednika SNS i Srbije Aleksandra Vučića, “baš kao što se desilo i nakon što je svojevremeno uhapšen biznismen Miroslav Mišković”.

Vučić se u jučerašnjem obraćanju javnosti osvrnuo i na hapšenje Jovičića, ali ga nije pomenuo imenom i prezimenom.

– Niko ko radi protivzakonito neće biti zaštićen, pozivam pravosuđe da radi svoj posao, mora da odgovara svako, članska karta bilo koje partije nikoga neće štititi, kazao je predsednik Srbije, uz konstataciju da je “početkom dvehiljaditih bavljenje politikom štitilo od krivičnog gonjenja, ali sada je drugačije, bez obzira na to ko pripada kojoj stranci”.

Odgovarajući na pitanje TV N1 zašto nije detaljnije govorio o tom slučaju, on je kazao:”Verovali ili ne, ne znam mnogo detalja… korupcija jeste društvena opasnost, ali ne moram ja da znam svaki detalj… Mora se graditi, ali ne ilegalno, tako što neko sklopi dil sa predsednicima opština, to je nedopustivo”…

Kako je Danas  objavio na svom portalu u čevrtak uveče Vučić  je “prozivao” Jovičića na sednici Predsedništva SNS upravo zbog priča o zloupotrebi položaja. Kako je objasnio naš izvor: “Takve kritike Vučić je izrekao pre oko dva meseca,  iza zatvorenih vrata, jer nije želeo da imenom i prezimenom javno pominje Jovičića“.

Prema saznanjima Danasa, Aleksandar Jovičić je u stranci sve do nedavno slovio za čoveka „veoma bliskog“ ministru odbrane i članu Predsedništva SNS Nebojši Stefanoviću, „ali se nedavno i on odrekao Stefanovića kada su odbori naprednjaka izjašnjavali o radu funkcionera“.

Tvrdi se, takođe, da Aleksandar Jovičić, član Predsedništva stranke,  koji je biran za narodnog poslanika na listi SNS 2014. „nije imao ambicije da dugo ostane u parlamentu jer je znao da je mnogo bolje i isplativije voditi opštinu, naročito tako značajnu kao što je Palilula“.

Komentarišući “slučaj” Aleksandra Jovičića, za Danas u istraživačko-izdavačkom centru Demostat navode: “Ljudi su izuzetno nezadovoljni divljom gradnjom, kašnjenjem u legalizaciji objekata, nepotizmom i korupcijom u opštinama.

Palilula je opština koja se prostire od najurbanijeg jezgra Beograda pa sve do prigradskih naselja, poput Borče, Ovče, Krnjače i tako dalje… Građani u Beogradu uvek u vrhu liste problema, pored ličnog standarda, ističu gradski prevoz, korupciju u postupcima gradnje i legalizacije u gradskim i opštinskim institucijama i Republičkom geodetskom zavodu, a  u poslednjih nekoliko godina i pitanja ekologije”.

Demostat: Česte pritužbe građana na legalizaciju objekata

Kako preciziraju u Demostatu:”Ankete pokazuju da su  pritužbe građana naročito učestale nakon donošenja poslednjeg zakona o legalizaciji, 2015. godine. Vlast verovatno razmišlja o usvajanju novog zakona o legalizaciji, jer je u proteklih šest godina izgrađen veliki broj nelegalnih objekata. Većina investitora smatra da postoje dvostruki standardi gradskih vlasti, kada su u pitanju izgradnja i legalizacija objekata. U tom smislu ni opština Palilula nije izuzetak”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari