Naprednjaci neće dozvoliti da im socijalisti odu u opoziciju 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Na narednim parlamentarnim, predsedničkim i beogradskim izborima, koji bi trebalo da se održe 2022, Socijalistička partija Srbije i njen koalicioni partner Jedinstvena Srbija najverovatnije će izaći zajedno sa Srpskom naprednom strankom.

Tu mogućnost već je nekoliko puta najavljivao lider socijalista Ivica Dačić, napominjući da treba ozbiljno razmišljati o zajedničkom nastupu SNS i SPS-a. Naravno, odluka ne zavisi samo od SPS, već isključivo od Aleksandra Vučića i naprednjaka, a sagovornici Danasa navode da će Vučić i ovoga puta odigrati racionalno, čašćavanjem socijalista mestima na izbornoj listi u zamenu za podršku Dačića na predsedničkim izborima i pobedu u prvom izbornom krugu.

Iako lider SPS tvrdi da godina brzo prođe i da treba razmišljati o nastupu na predstojećim izborima, u Socijalstičkoj partiji Srbije navode da je odluka o nastupu na izborima koji još nisu raspisani daleko i da se rukovodstvo stranke još nije izjašnjavalo po tom pitanju. U Srpskoj naprednoj stranci o mogućoj zajedničkoj listi sa socijalistima još se ne izjašnjavaju, uz opasku da će o tome će kad dođe vreme.

Novica Tončev, ministar bez portfelja u Vladi Srbije i potpredsednik socijalista, kaže za Danas da će o ovako važnim pitanjima odlučivati Predsedništvo partije. „A ja ću svakako stati iza svake razumne odluke koja je u interesu i SPS-a i u interesu zemlje Srbije i svih njenih građana“, navodi Tončev.

Njegov stranački kolega Đorđe Milićević, potpredsednik SPS, podseća da je predsednik SPS Ivica Dačić bio potpuno jasan kada je rekao da ukoliko dođe do ujedinjenja opozicije, važno je da se stvori zajednički front koji će biti odgovor na to. „Nije ovde reč o rejtingu i stranačkim interesima, ovaj predlog je daleko iznad toga, to je strateška odluka. Srbiji je potrebna politička stabilnost i politika kontinuiteta kao garant daljeg prosperiteta i napretka“, ocenjuje Milićević.

Boban Stojanović, politički analitičar, kaže za Danas da je Vučić odigrao racionalno, čašćavanjem SPS mestima u ovoj vladi kako bi imao podršku Dačiča za predsedničke izbore, kako se i on ne bi kandidovao, a kako bi Vučić lakše pobedio u prvom krugu.

„S obzirom da je najavljeno da će izbori biti spojeni, SPS je u problemu, jer će biti jako teško bez predsedničkog kandidata voditi i može se očekivati samo dalje osipanje biračke podrške SPS. Zato je Dačić i najavio predizbornu koaliciju, odnosno ponudio se, kako bi prikrio slabiji rezultat SPS i kako u nekim kasnijim podelama karata ne bi dodatno izgubio uticaj pozicije resurse. Za SPS će posebno biti otežavajuće što neće biti opštih lokalnih izbora, pa će motivacija opštinskih organizacija i aktivista biti manja, posebno jer je nakon ovih izbora SPS, iako je ostao u vasti, izgubio mnoga funkcioneraska mesta u lokalnim upravama. Tako da je SPS u problemu, a SNS odavno usisava birače SPS i misim da će ih zato možda naprednjaci i prihvatiti na listi, pre svega u Beogradu“, objašnjava Stojanović.

Dodaje da bi uvrštavanje socijalista na listu naprednjaka, na republičkim izborima bio bi korak dalje ka usisavanju te stranke.

Bojan Klačar, direktor CESID-a, smatra da će vladajuća koalicija odluku o nastupu na sledećim izborima doneti kooordinisano, u zavisnosti od procene koji im aranžman najviše odgovara. On smatra da odluka SPS u tom pravcu neće biti solerska, sebična i partikularna, već će to biti dogovoreno sa SNS, odnosno SNS će imati vodeću ulogu u odlučivanju.

„Ne mora nužno da znači ni da će na svim nivoima nastupiti zajedno – najviše logike ima da SPS pruži podršku predsedničkom kandidatu SNS što će biti Aleksandar Vučić, kao što je bio slučaj i 2017. godine“, ocenjuje Klačar.

Na pitanje koliko zajednički nastup može da utiče na smanjenje rejtinga socijalista, Klačar odgovara da uticaj na rejting postoji i SPS politički trpi od saradnje sa jednom velikom strankom, s kojom deli isto, ili slično biračko telo.

„Ta politička šteta je još vidljivija posle izlaska PUPS iz koalicije sa SPS i JS. Koja god odluka da bude, ona će zavisiti od procene SNS. Međutim, SPS istovremeno ima i jasne političke koristi od učešća u vlasti i očito je da to kod njih odnosi prevagu u odnosu na štetu koja nastaje. Ono što se često zaboravlja: da bi SPS dramatično izgubio podršku nije dovoljno da oni eventualno donesu pogrešnu odluku,već je neophodno da postoji stranka koja može da „preuzme“ njihove birače. Do sada se opozicija nije pokazala sposobnom za tako nešto i SPS i dalje ima luksuz da ne izlazi samostalno na izbore“, napominje sagovornik Danasa.

On istovremeno tvrdi da je SNS pragmatična politička stranka i ona neće isključiti nikoga iz moguće koalicije, pa ni SPS i to iz dva razloga.

„Prvo, SPS je druga po snazi stranka, infrastrukturna stabilna i s jakim liderom i može da bude od koristi za sveukupan izborni rezultat. Drugo, SNS neće da dozvoli da SPS postane opozicija ili saradnik neke druge političke stranke. Ukratko, SNS ne želi da rizikuje ništa niti da ostavi mogućnost da birači prepoznaju slabost ili podelu. SNS insistira na jednom glasu, ne na fragmentaciji koja više karakteriše opoziciju“, zaključuje direktor CESID-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari