Naprednjaci ostaju na vlasti u Bajinoj Bašti, ali sa manjim brojem odbornika 1Bajina Bašta/Foto: Privatna arhiva

Opštinska izborna komisija Bajine Bašte, u kojoj su u nedelju, osim predsedničkih i parlamentarnih izbora, održani i prevremeni lokalni izbori, još uvek nije saopštila preliminarne izborne rezultate.

U toj komisiji, Danasu je rečeno da se, po zakonu, konačni rezultati saopštavaju u roku od 96 sati od zatvaranja birališta, te da učesnici izbora imaju 72 sata da podnesu prigovore na izbornu proceduru.

Iako u opoziciji navode da je bilo nepravilnosti tokom izbornog dana i da su podneli prigovore, u Opštinskoj izbornoj komisiji tvrde da nemaju nijedan zvaničan prigovor na izbornu proceduru.

U opozicionoj koaliciji „Uroš Đurić – Ujedinjeni za pobedu Bajine Bašte“ kažu da će, na osnovu njihovih podataka sa svih 50 biračkih mesta, koalicija oko naprednjaka ostati na vlasti u toj opštini, ali će imati manje odbornika, nego u prethodnom skupštinskom sazivu.

Od 45 odbornika u lokalnoj skuštini, koalicija „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ (SNS, PUPS, SNP, PS, SRS i SDPS) imaće 24, „Uroš Đokić – Ujednjeni za pobedu Bajine Bašte (DS i NS) devet, SPS i JS šest, Zdrava Srbija tri, SDS dva i jednog predstavnika imaće Dveri.

Grupa građana „Jasno i glasno – Vladisav Biljić”, najverovatnije, neće preći cenzus.

U prethodnom sazivu skupštine, kako za Danas navodi Uroš Đurić, nosilac liste „Ujednjeni za pobedu Bajine Bašte“, vladajuća koalicija oko naprednjaka je mala 30 odbornika, a u novom će imati šest odbornika manje.

Prema nezvaničnim informacijama, odziv lokalnim izborima bio je oko 67 odsto, a na prethodnim, održanim 2020. godine, na birališta je izašlo 58,7 odsto građana.

Nova bivša predsednica

Prevremene lokalne izbore u Bajinoj Bašti je inicirala predsednica te opštine Vesna Đurić (SNS), jer je nedavno podnela ostavku na tu funkciju, kao što je to sinhornizovano učinilo još nekoliko njenih stranačkih kolega i čelnika lokalnih samourprava u Srbiji. Bez obzira na to, ona je ponovo kandidatkinja naprednjaka za istu funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari