Naprednjak Aleksandar Marković stao u odbranu Nataše Vučković 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajkovic

Aleksandar Marković, poslanik Srpske napredne stranke, tokom rasprave u parlamentu o Zakonu o trgovini, gotovo neočekivano stao je u odbranu poslanice Demokratske stranke Nataše Vučković.

On je rekao da ga brine narastajuća histerija, agresija i nasilje u društvu, ukazujući da je funkcioner Narodne stranke Vladimir Gajić na vrlo primitivan način uvredio poslanicu Demokratske stranke samo zato sto je rekla da “bojkot nije politika”.

“Funkcioner Narodne stranke Vladimir Gajić, po nalogu njegovih šefova Vuka Jeremića i Dragana Đilasa, na najprostačkiji način izređao je Natašu Vučković. On je za nju rekao – ti si beda, bedina, ti si impotentna amaterka. Ja sam stvarno, da kažem ljudski ganut i uznemiren ovakvim histeričnim, prostačkim i vulgarnim vređanjem narodne poslanice, iz koje god ona stranke dolazila. Dakle u pitanju je poslanica DS, koju je Vladimir Gajić na najvulgarniji način izvređao na Tviteru i zaista mislim da mi kao društvo treba da se pozabavimo time da smanjimo ovaj stepen nasilja, govora mržnje koji se pojavljuje u medijima. Znate, ja sam zaista jedan izraziti pacifista i gnušam se nasilja svake vrste, dakle za mene je ono neprihvatljivo“, rekao je Marković, pojasnivši da je Vučkovićeva u intervju Novom Magazinu rekla da bojkot nije politika i da je to jedini njen greh.

Marković je naveo da bojkot zaista nije politika i ni na koji način to ne može da bude. On je naveo da to nije jedini primer i da danima već traje jedna borba u tom SZS između Jeremićevih i Ðilasovih.

“Verovatno da je u pitanju borba za prevlast u okviru tog saveza. Ðilas ne voli konkurenciju”, naveo je Marković.

Nije jasno zbog čega je pacifista Marković baš reagovao u slučaju Nataše Vučković i njene tvrdnje da bojkot nije politika. Nije jasno da li je pacifista postao juče, obzirom da se nikada nije oglašavao kada su slične i možda još gore uvrede na račun koleginica poslanica stizale baš tu u parlamentu. Ćutao je kada su radikali najbrutalnije vređali Mariniku Tepić, kada su Aleksandru Jerkov nazivali pogrdnim imenima, kada su i njegove stranačke kolege raznoraznim epitetima častili Mariju Janjušević, ali i kada je Vojislav Šešelj pre nekoliko dana izvređao i pretio novinarki Danasa. Na sve to, pacifista Marković je ćutao, a oglasio se baš povodom tvita kojim član SZS iznosi kvalkifikacije na  račun koleginice iz istog Saveza.

Inače poslanica DS Nataša Vučković izjavila je da se ona protivi ideji bojkota parlamenta i da se sa jenjavanjem protesta postavilo i pitanje njegove dalje svrhe.

„Protiv bojkota sam. Dopuštam da je možda, u jeku protesta, bojkot parlamenta doprineo stvaranju nekog sinergijskog efekta. Ipak, uverena sam da bi poruke građanskog protesta bile prenete mnogo većem broju građana da smo ih mi, poslanici opozicije, prenosili i sa skupštinske govornice, koja se obavezno javno direktno prenosi, što je tekovina opozicione borbe iz 90-ih koju smo uporno branili. Sa jenjavanjem protesta postavilo se pitanje svrhe daljeg bojkota“, izjavila je Vučkovićeva za nedeljnik Novi magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari