"Narod RS i BiH želi promjene" 1Foto: FoNet/ AP

Događaji oko misterioznog ubistva 21-godišnjeg studenta Davida Dragičevića, koje već deset mjeseci trese Banjaluku, mogu se opisati u jednoj kratkoj rečenici: Prvo je David ubijen, pa su institucije Republike Srpske zakazale, pa su se građani pobunili, pa su se upleli politički spletkaroši, pa su se desili neredi (doduše, manji) u gradu.

Epilog banjalučkog protesta 30. decembra 2018. godine je misteriozni nestanak Davidovog oca Davora, upad demonstranata na mjesto održavanja koncerta Harisa DŽinovića (koncert na kraju nije ni održan), otkazivanje proslave Nove godine na otvorenom i intervencija policije na trgu, na kojem su organizatori imali dozvolu da održe skup od 18 do 20 časova (intervencija se desila nakon toga).

Neko, ko nije mislio dobro porodici ubijenog Davida, ih je posavjetovao da bi bilo „pametno“ nastaviti proteste i upasti u dobro pripremljenu zamku onih koji ne žele da se Davidovo ubistvo ikad riješi. Sada će Pravda za Davida dobiti tužbe za otkazivanje koncerata i dočeka Nove godine, pa ćemo se narednih sedmica i mjeseci, umjesto predmetom Dragičević, baviti natezanjem oko toga ko je i zašto pravio nerede i da li je opravdano za to teretiti organizatore nedeljnog skupa. Epilog je dakle jedan – nula za spletkaroše, a moguće i izgubljena utakmica za istinu o Davidovoj sudbini.

Zašto je, uopšte, David ubijen? Pozadinu ubistva ne znam, i to, u stvari, i jeste suština ovih deset mjeseci – iz nekog razloga mi ni dan-danas zvanično ne znamo ništa, osim što imamo dokaze da su institucije RS lagale, manipulisale, gubile dokazni materijal i politizovale cijeli slučaj u čemu im je svesrdno pomagala opozicija, čiji je predizborni skup pred oktobarske izbore u BiH, samo diskreditovao napor porodice da se utvrdi istina. Da li je, onda, cilj da se istina nikad ne sazna? Odgovor na ovo pitanje još ne znamo, ali 2019. godina će nam dati veoma jasan odgovor. Što bi rekli Amerikanci, stay tuned.

Davidovo ubistvo je opet pokazalo hroničnu slabost institucija, nedostatak adekvatnih policijskih procedura, korumpirano pravosuđe i policiju u sprezi s političarima, mlitavost i kukavičluk međunarodne zajednice, koja je, možda vaši čitaoci ne znaju, i stvorila monstruma zvano „pravosuđe“ BiH. Ali o tom, možda, nekom drugom prilikom. E sad, šta i kako dalje? Narod Republike Srpske, BiH, pa i ljudi u regionu, izlaskom na proteste i podrškom porodici su pokazali iskrenu želju da se stvari promijene. Žele pravdu, žele da se riješe ubistva naše djece (Davidovo ubistvo je tek jedan od nekoliko sličnih misterioznih slučajeva u BiH), žele da institucije služe njima a ne obrnuto, i žele više političke odgovornosti.

S druge strane, Davidova porodica mora dati crveni karton spletkarošima, fokusirati se na predmet, i tražiti međunarodni monitoring nad daljom istragom, kako bi se osigurala nepristrasnost i objektivnost.

Ako ubistvo Davida Dragičevića bude riješeno, to će biti vjetar u leđa jačanju pravne države i upozorenje svima koji bi u budućnosti željeli da privatizuju državne institucije. Ako ostane misterija, građanima neće preostati ništa drugo nego da pokupe svoje stvari i krenu ka graničnim prelazima. U neku zemlju u kojoj je ubijanje djece, zapravo, težak zločin.

Autor je novinar Nezavisnih novina iz Banjaluke

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari