Narodna skupština ne zaseda zbog situacije na severu Kosova 1Skupština Srbije Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Kako je Danasu rečeno u krugovima bliskih rukovodstvu Skupštine Srbije sednica parlamenta posevećena novonastaloj situaciji na administrativnim prelazima sa Kosovom nije za sada ni planirana. Saznajemo i da će uskoro biti zakazana sednica resornog skupštinskog odbora o KiM i da će javnost , kako nam je rečeno, o tome biti blagovremeno obaveštena.

Pre deset godina, nakon postavljanja barikada na istim tim prelazima Brnjak i Jarinje, parlament Srbije je zasedao po hitnom postupku i tada je usvojena Deklaracija o Kosovu kojom se osuđuje svako nasilje u pokrajini, poziva na mirno rešenje krize nastale jednostranim aktom Prištine i na nastavak dijaloga.

Za deklaraciju su glasali poslanici vladajuće koalicije iz poslaničkih klubova, kao i poslanici opozicije iz Srpske radikalne stranke, Srpske napredne stranke i Nove Srbije.

Protiv je glasalo 20 poslanika iz DSS, LDP, Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi, a četvoro poslanika SVM koji su bili vladajuće koalicije, bili su uzdržani.

Specijalna kosovska jedinica ROSU na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak pojavila se u ponedeljak ujutru, kada je skidala tablice sa vozila sa oznakama „KS“, kao i onim vozilima koja dolaze iz centralne Srbije, te je umesto njih stavljala tablice sa probnim registarskim oznakama „RKS“.

Do takvih postupaka jedinice ROSU došlo je nakon što je isteklo pet godina od sporazuma sa tablicama, a koji je potpisan 14. septembra 2016. godine, po kom su automobili sa registarskim oznakama „KS“ nesmetano mogla da prelaze administrativne prelaze Jarinje i Brnjak. Kako taj rok nije produžen došlo je do skidanja tablica Srbima. A da će do toga na kraju i doći, znalo se još u februaru ove godine…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari