Narodna stranka: Država da isplati nastavnicima zaostale naknade sa kamatom 1Foto: Narodna stranka

Narodna stranka zahteva od Vlade Srbije i Ministarstva prosvete da nastavnicima isplate naknade u iznosu od 10 odsto plate za rad sa učenicima po individualnom obrazovnom planu u prethodne tri godine sa pripadajućom kamatom, izjavio je danas član Odbora Narodne stranke Beograd za obrazovanje Boško Šindić.

„Tako bi se se izbegli troškovi sudskog postupka i diskriminacija nastavnika koji neće pokrenuti tužbu. Na osnovu presuda koje je doneo sud a na osnovu tužbi pojedinih nastavnika, sada je apsolutno jasno da su nastavnici na osnovu zakona imali pravo na naknadu u iznosu od 10 odsto na zaradu za rad sa učenicima po individualnom obrazovnom planu“, rekao je Šindić.

Šindić je dodao da broj tužbi nastavnika koji žele da svoje pravo ostvare preko suda raste velikom brzinom, a Vlada Srbije je pre nekoliko dana promenila uredbu o koeficijentima kojom je ukinula to pravo.

„Ukidanje prava, međutim, ne može biti retroaktivno i ne ukida pravo na naknadu koje je ostvareno u prethodnom periodu“, rekao je Šindić.

„Ako aktuelni režim ne isplati naknade, biće to svesno kršenje zakona i svesna diskriminacija nastavnika, a Narodna stranka će insistirati na utvrđivanju odgovornosti svih nosilaca državnih funkcija u ovom slučaju“, istakao je Šindić.

Šindić je dodao da će nakon promene vlasti biti ispravljena ta nepravda prema nastavnicima.

„Pozivamo sve nastavnike koji žele besplatnu pravnu pomoć u ostvarivanju svojih prava da se jave Narodnoj kancelariji putem mejla narodnakancelarija.com“, rekao je Šindić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari