Nastavnicima i vaspitačima sa zvanjem konačno stiže veća plata: Koliku će povišicu dobiti? 1Foto: Shutterstock / wavebreakmedia

Da nastavnici, vaspitači i stručni saradnici imaju pravo na uvećanu zaradu ako tokom karijere napreduju i steknu neko od četiri zvanja, u zakonu piše godinama, ali se u praksi do sada nije primenjivalo.

Tek nedavnom izmenom Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnom sektoru, priznato im je pravo da po osnovu stručnog usavršavanja dobiju i veću platu.

Prema podacima Ministarstva prosvete, ukupno 797 zaposlenih u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, školama sa domom učenika i domovima učenika, imaće pravo na uvećanu zaradu po osnovu stečenog zvanja.

Od tog broja, najviše ih ima zvanje pedagoškog savetnika – 695, 90 su samostalni pedagoški savetnici, osam imaju zvanje višeg pedagoškog savetnika, a četvoro visokog pedagoškog savetnika.

Pravilnik o stalnom stručnom usavršavanju i napredovanju u zvanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika predviđa da se napredovanje vrši postupno.

Prema tom propisu, u ustanovi zvanja može da stekne do 25 odsto od ukupnog broja zaposlenih nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika, i to: zvanje pedagoškog savetnika do 15 procenata, samostalnog pedagoškog savetnika – do pet odsto, višeg pedagoškog savetnika – do tri odsto i visokog pedagoškog savetnika – do dva odsto zaposlenih.

Ako postoji potreba za izbor u zvanja većeg broja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika od propisanog broja, neophodna je saglasnost Ministarstva prosvete.

Uredba predviđa uvećanje koeficijenta za pet odsto pedagoškom savetniku, sedam procenata za onog ko ima zvanje samostalnog pedagoškog savetnika, a 10 odsto za višeg pedagoškog savetnika.

Onaj sa najvišim zvanjem – visokog pedagoškog savetnika, moći će da računa na povećanje koeficijenta za 12 odsto.

Iz Ministarstva prosvete preciziraju koliko to iznosi u novcu:

– Zaposlenom sa zvanjem pedagoškog savetnika plata će se uvećati za 4.354,08 dinara u neto iznosu; sa zvanjem samostalnog pedagoškog savetnika plata će biti veća za 6.055,67 dinara; viši pedagoški savetnik imaće povišicu za 8.658,11 dinara, a sa zvanjem visokog pedagoškog savetnika za 10.409,76 dinara, takođe u neto iznosu – kažu u Ministarstvu.

Uslovi i procedura za sticanje zvanja detaljno su precizirani u Pravilniku i do njih nije lako stići.

Kako je Danas pisao, izmenom uredbe o koeficijentima povećan je dodatak za razredno starešinstvo sa 3.139 dinara na 6.065.

Uredba se primenjuje od januarske plate, koju zaposleni u obrazovanju primaju u februaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari