Za veću platu nastavnika sa zvanjem 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS

Na sajtu peticije.online počelo je potpisivanje peticije da se povećaju plate nastavnicima, učiteljima i vaspitačima koji su tokom svog rada u prosveti napredovali i stekli neko od pedagoških zvanja.

„Novim zakonom, ponovo nije uveden koeficijent za povećanje njihove plate. Ovim gestom, smatramo da je ponovo ne vrednuje njihov trud i obesmišljavaju zvanja koja nastavnici stiču kao vid svog profesionalnog napretka“, piše u tekstu peticije čiji pokretači pozivaju na solidarnost sa kolegama i ukazuju na nedoslednosti zakona u prosveti.

Inače, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa mogućnost profesionalnog napredovanja u neko od četiri zvanja – pedagoški savetnik, samostalni pedagoški savetnik, viši pedagoški savetnik i visoki pedagoški savetnik, te po tom osnovu prosvetni radnici imaju pravo na uvećanu platu.

Poslednji put takva mera je najavljivana 2018, u vreme mandata bivšeg ministra prosvete Mladena Šarčevića, u kontekstu uvođenja platnih razreda, ali to do danas nije ostvareno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari