Narodna stranka Kragujevac: Tražimo da se ugovor o rekonstrukciji Tržnice raskine 1Foto: V. G.

Narodna stranka u Kragujevcu traži od gradskih vlasti da konačno obustavi, kako kažu, sramni projekat rekonstrukcije zgrade Gradske tržnice. Oni podsećaju javnost da je prošlo 950 dana od kako su radovi otpočeli, a da je prvobitnim ugovorom predviđeno da oni traju 210 dana.

Poslednji rok za završetak radova bio je 18. oktobar ove godine, ali je i on probijen.

Za sve to vreme, kažu u Narodnoj stranci, potrošeno je 3,9 miliona evra građana Kragujevca, koji su bespovratno bačeni u vetar.

Zbog toga insistiraju da Grad konačno aktivira član 7 Ugovora koji predviđa da se on automatski raskida, ako je kašnjenje veće od 50 dana.

Kako je danas 50. dan kako radovi kasne, Narodna stranka traži da Grad od izvođača radova naplati dva odsto sa PDV-om za svaki dan kašnjenja.

U Narodnoj stranci upozoravaju da, ukoliko Grad ne obustavi ovaj projekat, to će uraditi Inspekcija Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, kojoj je ova stanka podnela zahtev da donese rešenje o poništavanju građevinske dozvole, a time i rešenje o vraćanju Tržnice u prvobitno stanje.

Iz Narodne stranke navode da njihov pravni tim sprema krivične prijave za sve u lancu odlučivanja i izrade ovog projekta.

Naime, navode, da Planom detaljne regulacije gradskog centra iz 2015. godine nije dozvoljena dogradnja i nadogradnja objekta Tržnice, pa su svi preduzeti radovi na njoj nezakoniti, jer započeta garaža i nadstrešnica spadaju u objekte po Zakonu o planiranju i izgradnji.

– Takođe, zanimljiva je i odluka da se uloga glavnog projektanta dodeli, tada, pripravniku u JP “Urbanizam”. Postavlja se pitanje da li je on kao neiskusan arhitekta na početku karijere, mogao da sagleda ozbiljnost predloga dogradnje objekta pod zaštitom. Upitno je i kada je on dobio licencu za projektovanje, o čemu ćemo obavestiti javnost, kada dobijemo informacije iz Inženjerske komore, navode u Narodnoj stranci.

Dodaju da je važnu ulogu odigrao i “gospodin” iz Novog Sada, inače geograf po struci, koji je potpisao dokument o otpočinjanju radova.

On je, kako se navodi, potpisao i dokumentaciju za projekat “Beograd na vodi”, pa je reč o čoveku od poverenja vladajuće stranke.

U Narodnoj stranci navode da, ipak, najveću odgovornost snosi tadašnji gradonačelnik, kao i Gradska uprava za prostorno planiranje, urbanizam, izgradnju i zaštitu životne sredine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari