Narodna stranka usvojila rezoluciju o spoljnoj politici Srbije 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Narodna stranka danas je usvojila rezoluciju o spoljnoj politici Srbije u kojoj se naglašava značaj njenog vođenja na punom poštovanju Ustava Srbije i Povelje UN i drugih izvora međunarodnog javnog prava.

Ta opoziciona stranka, koju predvodi bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, u rezoluciji je ukazala na neophodnost poštovanja teritorijalne celovitosti, suvereniteta i samostalnosti svih država članica UN.

U tom smislu, Narodna stranka izričito odbacuje tzv. „francusko-nemački plan“ koji podrazumeva faktičko priznanje tzv. „Kosova“, navedeno je u rezoluciji.

U rezoluciji piše i da „glavni prioritet spoljne politike Srbije mora da bude snažna i kontinuirana diplomatska aktivnost usmerena na zaštitu i odbranu teritorijalne celovitosti“, te da „Srbija ne sme izričito ili prećutno na bilo koji način da prizna ili prihvati nezavisnost južne pokrajine“.

Piše i da Narodna stranka izričito odbacuje „francusko-nemački plan“ koji, kako je navedeno, podrazumeva faktičko priznanje Kosova.

„Spoljna politika Srbije treba da doprinese mirnom i sporazumnom rešavanju pitanja statusa Kosova i Metohije na osnovu Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN“, navedeno je u rezoluciji.

Narodna stranka u rezlouciji se zalaže za nastavak evropskog puta Srbije kroz pregovore sa EU, i ističe da o eventualnom pristupanju EU građani Srbije moraju odlučiti putem referenduma.

U slučaju uslovljavanja procesa pristupanja EU izričitim ili prećutnim priznanjem Kosova ili drugim uslovljavanjima, diplomatski odgovor Srbije mora biti da se pristupni pregovori ne prekidaju, već da se nastave po principu „standardi pre statusa“, piše u rezoluciji.

To bi značilo, kako se dodaje, da se dalji pregovori fokusiraju na ostvarivanje evropskih standarda u Srbiji, a da se pitanje eventualnog članstva Srbije u EU ostavi za neko kasnije vreme, kada se steknu bolje okolnosti za prevazilaženje političkih razlika oko statusa Kosova i Metohije.

„Svesni usporenja procesa širenja EU, Srbija može razmotriti i pristupanje jedinstvenom evropskom tržištu, kao i dublje integracije u okviru Evropske političke zajednice (EPC), kao svojevrstan međukorak na evropskom putu Srbije“, piše u rezoluciji.

Navedeno je i da „Srbija mora ostati dosledna politici vojne neutralnosti“.

U rezoluciji piše da „poseban značaj Srbija mora pridavati politici regionalne saradnje i pomirenja, naročito u odnosima s istorijski najbližim susedima – Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom“.

„Srbija treba da predloži Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji koncept regionalne saradnje i ekonomskog povezivanja po principu Balkanskog Beneluksa, a po uzoru na dobar primer evropske saradnje Holandije, Belgije i Luksemburga“, piše u rezoluciji.

U rezoluciji, Narodna stranka „zalaže se za razvoj boljih odnosa Srbije sa srpskom dijasporom“, te da se državljanima Srbije u inostranstvu omogući da ravnopravno ostvaruju ustavom garantovana prava u matici, uključujući pravo glasa na izborima.

„Srbija treba da uspostavi posebne programe saradnje sa udruženjima srpske dijaspore širom sveta… kako bi se izgradili programi razvoja privredne saradnje i kulturološke, verske i identitetske podrške Srbima u regionu i široj dijaspori“, piše u rezoluciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari