Narodna stranka: Vlast jednostrano odlučila da počne primenu predloga evroposlanika 1Foto: Narodna stranka

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da je vlast jednostrano odlučila da počne primenu predloga evroposlanika o izbornim uslovima i ocenio da će to biti na štetu građana „jer oni i dalje neće imati mogućnost da slobodno biraju svoje predstavnike“.

On je za televiziju N1 rekao da je Narodna stranka odbila taj dokument „jer on sadrži tek kozmetičke promene, ali ne i suštinske“.

„Šta god da primene iz tog dokumenta, ništa se neće promeniti u izbornim uslovima. Apsolutno ništa od onoga što smo predlagali u našim amandmanima nije ušlo u finalni tekst. Mi nećemo učestvovali ni u nadzornom telu za kontrolu rada javnih servisa ni u proširenom sastavu Republičke izborne komisije (RIK), koji je zakonski nonsens“, rekao je Jovanović.

Jovanović je naglasio i da Narodna stranka nije izašla iz dijaloga, već da je samo odbila predloženi dokument.

„Očekujemo nastavak razgovora, jer vlast ne može se bi da priušti još jednom da na izborima nema Narodne stranke, Stranke slobode i pravde i Demokratske stranke, a očekujemo i da EU preduzme neke korake i nadamo se neće ovde staviti tačku na pitanje demokratije u Srbiji“, rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da su evroparlamentarci rekli da „ne planiraju da nastave dalje“, nego da samo obavljaju monitoring sprovođenja dokumenta sa predloženih 16 tačaka, ali da ključni činioci opozicije ne prihvataju dokument i da „postoje i druge instance u EU koje mogu da se bave ovim problemom“.

„Nadamo se da EU ovim nije stavila tačku na pitanje demokratije u Srbiji. Očekujemo nastavak dijaloga sa Evropljanima, a videćemo da li će to biti u bilateralnoj formi ili u nekom drugom formatu“, kazao je Jovanović.

Jovanović je naveo da ima još vremena do 3. oktobra, do kada bi trebalo postići dogovor o izbornim uslovima koji bi važio najmanje šest meseci pre izbora, najavljenih za 3. april 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari