Narodna stranka: Vučić izneo defetističke dezinformacije o Kosovu i Metohiji 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Narodna stranka ocenila je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju javnosti izneo „defetističke dezinformacije da je Međunarodni sud pravde (MSP) svojim mišljenjem potvrdio nezavisnost samoproglašenog Kosova“.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Slobodan Doklestić naveo je u saopštenju da pitanje sudu nije uputila Srbija, nego Generalna skupština Ujedinjenih nacija, na predlog Srbije.

„Upućivanje pitanja MSP zahteva ozbiljnu diplomatsku veštinu da se pronađe formulacija koja odgovara inicijatoru, a koja je ujedno prihvatljiva većini država na svetu. Pitanje koje je postavljeno je bilo korektno: ‘Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji u skladu sa međunarodnim pravom'“, rekao je Doklestić.

Prema njegovim rečima, sud je, umesto da odgovori na postavljeno pitanje, odlučio da „samoinicijativno izmeni“ postavljeno pitanje i da odgovori na drugačije pitanje: „Da li deklaracija o nezavisnosti Kosova krši međunarodno pravo“.

„Reč je o zameni teza koja je lako uočljiva svakom iskusnom pravniku – umesto da se odgovori da li čin secesije Kosova ima pravni osnov u međunarodnom pravu, MSP je odlučio da se bavi pitanjem da li dokument pod nazivom ‘Deklaracija o nezavisnosti’ krši međunarodno pravo“, kazao je on.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke ocenio je da je „kod tako zamenjenih teza, sud našao da je taj dokument privatni dokument grupe građana, a ne akt privremenih institucija na Kosovu“.

„Kao takav taj akt nije predmet nije predmet interesovanja i regulisanja međunarodnog prava, te ga stoga ne može ni kršiti. To je mišljenje MSP“, naveo je Doklestić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.