Narodna stranka Zaječar: Neodgovorna SNS vlast nastavlja sa urušavanjem Vodovoda 1Foto: M. S. / Danas

Gradski odbor Narodne stranke u Zaječaru, povodom donošenja Nacrta Rešenja gradskog veća Zaječara, o davanju saglasnosti JKP „Vodovod“ na Odluku o usvajanju Elaborata o ceni „tehničke vode“- pogodne za piće u svrhu navodnjavanja, navedeni Nacrt smatra krajnje neodgovornim, štetnim i pogubnim po najvažnije gradsko javno preduzeće, a samim tim i za sve građane Zaječara.

Kako se u saopštenju navodi, neodgovorna gradska vlast, predvođena SNS-om, ponovo preko Gradskog veća Zaječara, na perfidan način pokušava da „provuče“ Elaborat o ceni „tehničke vode“,  samo sada pod nazivom „pogodne za piće u svrhu navodnjavanja“.

“Opet se gradsko veće bavi nezakonitim radnjama, time što izmišlja naziv vode koji ne postoji u Zakonu o vodama, sa namerom da vodu za piće prilagodi potrebama za navodnjavanje što je zakonom o vodama zabranjeno. Naziv voda se ne može krstiti kako kome odgovara, već je zakonom precizirano, kao i namena voda. Naime, u čl. 72. Zakona o vodama precizno je definisano za šta se mogu koristiti vode pogodne za piće, a u stavu 2 kaže se: „Vode koje su planom upravljanja vodama određene za piće ne mogu se koristiti za druge svrhe, izuzev za gašenje požara“. Pored toga, članom 2. Zakona o komunalnim delatnostima, tehnička voda nije predviđena kao delatnost od opšteg interesa, ali i pored toga što je jednom već 3. juna 2020. godine, gradsko veće povuklo Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Elborat o ceni za navodnu tehničku vodu, očigledno je nečiji interes da se ponovo pokuša sa istim nezakonitim radnjama”, objašnjavaju iz Narodne stranke u Zaječaru.

Oni ističu da prema Elaboratu o ceni „tehničke vode“, voda za piće koja bi se koristila za navodnjavanje imala bi višestruko nižu cenu od troškova proizvodnje iste te vode.

“U tom slučaju bi negativni saldo morao biti nekako nadoknađen, a jedini način je povećanje cene vode za domaćinstva, odnosno na teret svih nas građana Zaječara, pa bi građani finansirali navodnjavanje određenih površina povlašćenih potrošača. Ako bi se ipak tvrdilo da cena vode za navodnjavanje nije niža od troškova njene proizvodnje, onda se postavlja opravdan zahtev da i građani plaćaju istu cenu vode za piće (bez kanalizacije), što znači da bi trebalo sniziti i ovako enormnu cenu vode za piće domaćinstvima”, kažu iz Narodne stranke.

Zbog toga, oni smatraju da ne postoji nikakav opravdani razlog da neko plaća nižu cenu vode za piće, bez obzira na njenu namenu, od cene koju plaćaju svi građani, sem ako to nije nečiji lični interes.

Takođe, oni obaveštavaju javnost, po nezvaničnim informacijama, da je dana 4. aprila ove godine, došlo do potapanja dela atara sela Grlište, odnosno njiva, usled greške radnika JKP „Vodovod“ Zaječar.

“Zato, tražimo od nadležnih da se ispita koje kriv za eventualnu štetu, jer u krajnjem slučaju neznanje i nemarnost pojedinaca iz vodovoda plaćaju svi korisnici vode, kao i da li je o tome obaveštena vodna ispekcija i  JP „Srbija vode“”, dodaje se u saopštenju Narodne stranke u Zaječaru.

Iz Narodne stranke u Zaječaru, kažu da se primećuje konstantno ćutanje narodnog poslanika SNS-a, Nenada Ristovića i podsećaju građane Zaječara “da je upravo on u lokalnoj izbornoj kampanji pre više od dve godine pojedince iz vrha zaječarskog SNS-a nazivao „kriminalcima“, a da JKP „Vodovod“ Zaječar vodi i njime upravlja navodni „kriminalni klan“”.

“Gradski odbor Narodne stranke u Zaječaru apeluje na sve odbornike u Skupštini Grada Zaječara da ne usvoje navedeno Rešenje jer je štetno po sve građane Zaječara”, apeluju iz Narodne stranke u Zaječaru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari