Vučić primio evroparlamentarce: Uveren sam da će predizborni proces biti u skladu sa najvišim demokratskim standardima 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas poslanike Evropskog parlamenta i posrednike u međustranačkom dijalogu i izrazio uverenost da će predizborni proces biti u skladu sa najvišim demokratskim standardima, kao i sa opštom politikom ozbiljnog i odgovornog pristupa jednom od najvažnijih procesa u funkcionisanju države.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, posrednici Evropskog parlamenta obavestili su Vučića o trenutnom stanju i rezultatima svog dosadašnjeg učinka i ocenili dosadašnju saradnju kao konstruktivnu.

Vučić je istakao da poštuje njihov težak rad i zalaganje i da zna da su, kao posrednici, morali da uvaže zahteve svih strana.

On je posebno naglasio da je unapređenje izbornih uslova stalan proces u svim demokratskim uređenjima, te da su predstavnici svih relevantnih institucija države od početka bili spremni da čuju konstruktivne sugestije kako bi se na adekvatan način kreirala izborna atmosfera.

Sagovornici su istakli da je od velikog značaja da rezultati dijaloga budu primenjeni, te su izrazili posebnu spremnost da pomognu u predizbornom procesu kako bi ono što je dogovoreno bilo i sprovedeno.

Početak druge faze dijaloga o unapređenju izbornih uslova najavljen je za 12 časova u Palati Srbija a sastanku bi trebalo da prisustvuju i predstavnici većeg dela opozicije.

Dačić i evroparlamentarci nastaviće razgovore u subotu, 18. septembra u 9 časova dok je za 11.30 planirano obraćanje novinarima.

Prethodno su posrednici iz EP poslali Nacrt radnog dokumenta o uslovima za unapređenje izbornih uslova u Srbiji.

Većina opozicionih stranaka ocenila je da taj dokument ne sadrži konkretne predloge za poboljšanje izbornih uslova zbog čega su Stranka slobode i pravde (SSP), Demokratska stranka (DS), Pokret slobodnih građana (PSG), Ne davimo Beograd, Pokret za preokret i Zajedno za Srbiju uputili posrednicima iz EP svoju verziju uslova za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari