Nastavlja se poigravanje u vladajućoj koaliciji 1Vučić i Dačić Foto: FoNet/ Nenad Đorđević (arhiva)

Aleksandar Vučić svesno odugovlači sa formiranjem Vlade, poigravajući se ne samo sa svojim kadrovima, već i iščekivanjima Dačića i Šapića.

Dramatizacijom konteksta donošenja odluka on skreće pažnju sa politikantske trgovine, koja je jedini razlog ovog neodgovornog odugovlačenja sa formiranjem vlade, ocenjuju sagovornici Danasa komentarišući najavu predsednika Srbije da će sastav Vlade Srbije biti poznat nakon njegovih sastanaka u Beloj kući.

Oni napominju da sastanak u Vašingtonu nema nikakve veze sa formiranjem vlade, ali da je to još jedan Vučićev izgovor za javnost koja bi trebalo da se pita ko sve utiče na formiranje vlade.

Boban Stojanović, politički analitičar, kaže za Danas da ovakvim izgovorima da će vlada biti formirana nakon puta u Vašington, Vučić baca koske građanima, evo već dva meseca.

„Jedini pravi razlog zašto se još čeka sa formiranjem vlade, nije put u Vašington, već Vučićeva dilema šta da radi sa Dačićem, jer mu je potreban za predsedničke izbore, ali i Šapićem koji mu pak treba za beogradske izbore. I jedni i drugi izbori su za manje od dve godine. Istovremeno takvim odugovlačenjem on nervira ne samo Dačića i Šapića, već se poigrava i sa kadrovima iz sopstvenih redova. Ali je to za javnost nebitno, jer će Vlada suštinski biti jednopartijska i bilo ko od dodatnih partnera neće imati bilo kakvog uticaja na bilo šta“, ističe Stojanović.

I zamenik predsednika Narodne stranke Miroslav Aleksić smatra da se Vučić uporno poigrava sa narodom i državom. Prema njegovim rečima odugovlačenje u formiranju vlade i izgovori tipa zbog sastanka u Vašingtonu su još jedna njegova predstava sa ciljem manipulisanja građana.

„Svestan da posle lažnih izbora i sa parlamentom bez opozicije ta vlada neće imati legitimitet, zato pokušava da stvori utisak nekakve lažne neizvesnosti. On se pita za sve i odlučuje o svemu“, ističe Aleksić.

Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS, napominje da je Vučićev izgovor – vlada posle Vašingtona – još jedna u nizu njegovih dramatizacija događaja.

„Izgovorom sastanka u Vašingtonu on skreće pažnju sa politikantske trgovine, koja je jedini razlog ovog neodgovornog odugovlačenja sa formiranjem vlade, smatra Samofalov .

Pavle Grbović, potpredsednik Pokreta slobodnih građana, kaže da „autokrati Vlada nije potrebna, kao ni parlament“.

On ističe da je Vlada običan dekor, utočište za pothranjivanje ambicija i sujeta partijskih kadrova koji čeznu za medijskom pažnjom“.

– Vučić zato i odugovlači sa formiranjem vade da bi te partijske kadrove držao u neizvesnosti i podsticao ih da mu se dokazuju. A svi znaju da Vlada niti vodi niti sprovodi politiku, već da to u ime Aleksandra Vučića radi Srpska napredna stranka,“ zaključuje Grbović.

Čestitka Šapića

„Više puta sam rekao da je jedna od stvari oko kojih se sa Vučićem u potpunosti slažem, upravo njegovo vođenje spoljne politike. Nakon ovog sporazuma to mogu samo još jednom da potvrdim i da mu iskreno čestitam“, poručio je Aleksandar Šapić, lider SPAS-a, posle potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine u Vašingtonu u petak.

REAGOVANJA OPOZICIJE

*Dragan Đilas: Pred očima celog sveta raspala se slika koju Aleksandar Vučić godinama pravi o sebi kao čoveku koga ceo sveta uvažava i poštuje. Postalo je jasno da ne postoji interes Srbije koji Vučić nije spreman da ugrozi samo da bi odobrovoljio nekog svetskog lidera i tako pokušao da „kupi“ podršku za svoju vladavinu, koja se zasniva na mržnji i podelama…. Marko Đurić je u pokušaju da odbrani šefa od podsmeha međunarodne javnosti priznao da Vučić Putina čeka ispred vrata i po sat i po vremena samo da bi kamere snimile njihovo rukovanje i da bi Vučić pričao o tome kako ima fenomenalne odnose sa predsednikom Rusije… Jedini moralan potez je ostavka Aleksandra Vučića.

*Miroslav Parović: Krajnje je vreme da se formira front za odbranu naroda i države. Dogodila se međunarodna sramota kojoj nas je kao naciju i državu izložio Aleksandar Vučić potpisujući ličnu izjavu ispred predsednika SAD, a u kojoj se obavezuje da će uraditi mnogo toga što je suprotno interesima Srbije i međunarodnog prava.

*Boško Obradović: Potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine u Vašingtonu predstavlja polufinale dugogodišnjeg procesa puzajućeg priznanja nezavisnosti Kosova… U ovom Sporazumu više nema Kosova ‘sa zvezdicom’, nema ni pomena Rezolucije 1244 SB UN, nema Zajednice srpskih opština, sedi se i pregovara na istom nivou sa lažnom državom kojoj se time daje priznanje, a da ne govorimo o sveukupnom diplomatskom poniženju kojim je izložena delegacija Srbije u Vašingtonu.

*Vuk Jeremić: Srbija, obavezujući se da će svoju ambasadu u Izraelu do 1. jula 2021. preseliti u Jerusalim, krši rezoluciju 478 Saveta bezbednosti UN. Da je Aleksandar Vučić sa sobom imao nekog diplomatu, taj bi ga upozorio da je i dalje na snazi rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 478, koja poziva sve države članice UN da povuku svoje ambasade iz Jerusalima.

*Zoran Lutovac: Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine neće doprineti rešavanju pitanja Kosova i Metohije, ali će verovatno otvoriti niz novih problema, sa kojim se Srbija do sad nije suočavala u nastojanju da na prihvatljiv način reši kosovski spor.

*Miloš Jovanović: U okolnostima kada postoje brojna otvorena politička i ekonomska pitanja, napredak u rešavanju ekonomskih samo načelno može da se pozdravi. Međutim, uređenje i jačanje ekonomskih odnosa Beograda i Prištine može, ali ne mora nužno da bude u interesu Srbije.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari