Nataša KandićFoto: Medija centar

Barikade na severu Kosova se moraju ukloniti. Ako neće onaj ko ih je fizički postavio, onda to KFOR treba da uradi, sa političkom podrškom predsednika Srbije koji uporno tvrdi da ne zna ko ih je postavio – kaže za Danas Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo.

Reagujući na poziv premijerke Srbije da bi, kako je rekla, organizacije civilnog sektora trebalo da se oglase povodom stanja na Kosovu, navodeći da je situacija tamo „na ivici oružanih sukoba“, sagovornica Danasa kaže da predsednik Srbije, predsednica Vlade i predsednik Narodne Skupštine t Srbije treba da prestanu sa izjavama i delima van javnog znanja, kojima podstiču ekstremističke grupe i partije na okupljanje za odlazak na front.

– Prestati sa izluđivanjem građana, posebno Srba na Kosovu, o povratku pripadnika VJ/MUP-a RS na Kosovo, prestati sa opasnim političkim igrama – napuštanje kosovskih institcuija, zamrzavanje mandata, proganjanje kososvskih Srba koji se ne slažu sa zloupotrebama institucije poslanika. Smirivanju situacije bi pomoglo uklanjanje sa javne scene direktora kancelarije za Kosovo, koji svojom otrovnom retorikom nanosi sramotu svakom pristojnom građaninu Srbije. Prioritet je pokretanje stručne debate o nemačko-francuskom predlogu za normalizaciju odnosa sa Kosovom i to bez učešća „političkih patriota“ – naglašava naša sagovornica.

Premijer Kosova ima obavezu, dodaje ona, da bez odlaganja pokrene proces primene potpisanih sporazuma.

– Uradio je dobre stvari za otklanjanje diskriminacije Republike Srbije prema Albancima, imao je pravo da zahteva poštovanje oznaka Kosova za sve koji žive u toj zemlji ali sada neka pokaže da se jednako bori i za dobrobit Srba i drugih ne-albanaca – zaključuje Nataša Kandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari