Ne davimo Beograd o slučaju Sečanj: Puzeća klerikalizacija obrazovanja u Srbiji 1Foto: J. Patarčić

Pokret Ne davimo Beograd osudio je danas „medijske i političke napade“ na direktorku Osnovne škole „Aleksa Šantić“ u Sečnju, Oliveru Marjanović, koja nije dozvolila da se povodom školske slave Svetog Save, u toj obrazovnoj ustanovi obavi verski obred.

Ocenili su da se pritiscima na direktorku te škole „razgrađuje svetovnost države i obrazovanja“ i da se „suprotno Ustavu i proklamovanim politikama vlasti, puzeći uspostavlja državna religija“.

„Pozdravljamo hrabost i podržavamo odluku direktorke Olivere Marjanović da poštuje Ustav i zakone naše zemlje i da sačuva svetovni karakter obrazovanja pred puzećom klerikalizacijom obrazovnog sistema koju prećutno podržavaju državni funkcioneri, nadležne institucije, brojne političke partije i provladini mediji“, naveli su iz Ne davimo Beograd.

U saopštenju su dodali da su iz školskih udžbenika biologije „nedavno izbačeni sadržaji upravo nakon intervencije Srpske pravoslavne crkve i političkih partija koje se zalažu za veću ulogu crkve u društvu i državi“.

„Imamo i najave vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika o učešću patrijarha Porfirija u izradi nacionalnih udžbenika za školske sadržaje koji se odnose na pitanja nacionalnog identiteta“, naveli su iz pokreta Ne davimo Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari