Uprkos tome što je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio da bi EU „volela da vidi“ Kosovo na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, 1. juna u Ohridu, u kabinetu predsednika Republike Tomislava Nikolića rekli su za Danas da „Srbija ostaje pri zahtevu da predstavnici Kosova ne mogu da učestvuju“ na tom regionalnom skupu.


Kosovo nije pozvano na ohridski samit jer su Srbija i još dve države članice PSJE stavile primedbu zasnovanu na statutu samita, koji predviđa da mogu da učestvuju samo suverene i priznate zemlje, a Kosovo to nije, rečeno je ranije u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Nezvanično se saznaje da su, pored Srbije, veto na učešće kosovske predsednice Atifete Jahjage stavile BiH i Rumunija.

Na pitanje Danasa da li postoji mogućnost da zvanični Beograd promeni svoj stav usled eventualnog pritiska EU, u MSP Srbije nismo dobili juče odgovor, jer je ministar Ivan Mrkić bio van zemlje, u Briselu.

Ambasador Dežer je u izjavi novinarima u Beogradu istakao da bi EU volela da Kosovo bude prisutno u Ohridu. Na pitanje da li je stav Srbije suprotan briselskom Sporazumu o normalizaciji odnosa, Dežer je odgovorio da „striktno govoreći“ taj dokument ne obuhvata ovaj samit. „Ali rekao bih da bismo, imajući u vidu evropski duh, voleli da vidimo u ovom pozitivnom trenutku da je to učešće takođe bilo uključeno, jer ta struktura (PSJE) politički usmerava regionalnu saradnju“, rekao je Dežer, dodavši da je o tome već bilo razgovora.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je juče novinarima u Čačku da je tome što Kosovo ne učestvuje na regionalnom skupu u Ohridu doprinela odluka Makedonije kao organizatora. „Makedonija je sama donela takvu odluku, a tome su doprineli i zahtevi iz nekih drugih zemalja. To nije imalo veze sa sporazumom iz Brisela“, naveo je Vučić.

Bojkot

Prištinski mediji navode da je predsednica parlamenta Albanije Jozefina Topali otkazala dolazak u Ohrid u znak protesta što organizatori skupa nisu pozvali Atifete Jahjagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari