Ne mrzite zastavu i državu ako ne želite da vam odsvira himna kad otvarate frižider 1Zastava Srbije Foto: FoNet/MOD (arhiva)

Da li bi se u Srbiji blagonaklono gledalo na dane u kojima bi se na isti način masovno isticale mađarske, albanske, bosanske, crnogorske ili hrvatske zastave, ili bi to bilo tumačeno kao neka vrsta političke poruke ili provokacije?

Odgovore na to već imamo ako pretražimo štampu iz prethodnih godina, pa se postavlja pitanje zbog čega se pravimo da se naša državna zastava neće tumačiti na isti način u nekim od okolnih država – ocenjuje za Danas sociolog Dario Hajrić poziv ministra spoljnih poslova Nikola Selaković Srbima gde god živeli (sa naglaskom na region) da istaknu srpsku zastavu 15. septembra, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

„Glavni cilj u pokušaju da utemeljimo ovaj lepi praznik je da motivišemo sve naše građane gde god oni živeli, dakle Srbe iz svih krajeva da toga dana na svoju kuću, zgradu, stan, istaknu našu trobojku“, rekao je Selaković za TV Hepi.

Dario Hajrić kaže da isticanje državnih zastava ima svoje mesto, vreme i prilike u kojima je to prikladno činiti.

– Međutim, ne živimo u vakuumu nego u regionu koji pati od hroničnog viška istorije i deficita geografije, pa političke elite često kompenzuju loš kvalitet života hvatajući se nacionalne simbolike na svakom koraku. Mehanizam je jednostavan: forsiraju je dok nekome ne zasmeta, a onda se bavimo lovom na izdajnike umesto potkradanjem državnog budžeta, vezama s kriminalom i slično – kaže naš sagovornik.

Kako dodaje, isticanje zastava, naročito kad je dirigovano od strane država, po pravilu sa sobom nosi i određeno dopisano značenje, odnosno političku poruku.

Ne mrzite zastavu i državu ako ne želite da vam odsvira himna kad otvarate frižider 2
Foto: N1

– Kada pitate gde su granice isticanja nacionalnih simbola, uvek rizikujete da će vam neko dati dijagnozu akutnog pomanjkanja patriotizma. Videli smo to i nedavno kada je naređeno da školska godina počne intoniranjem himne, ali i hiperprodukcijom spomenika. Međutim, apsolutno svako ima granicu nakon koje, priznao to ili ne, smatra da se preteralo – smatra Hajrić.

Sagovornik Danasa postavlja pitanje: “Da li bi vam smetalo da cela himna odsvira svaki put kad vam neko pozvoni na vrata, kad otvorite frižider, pritisnete automobilsku sirenu ili kad vam stigne bilo kakvo obaveštenje na telefonu?”.

–  Da li biste sve zidove u svojoj kući ili stanu ofarbali u boje nacionalne zastave? Ako vam se te ideje ne dopadaju, da li mislite da je ispravno da vas neko optuži da mrzite našu zastavu i himnu? Svako ima crtu nakon koje mahanje nacionalnim simbolima počinje da bude preterano, a razmere u kojima to sadašnja vlast radi navode na pomisao da tu crtu pokušavaju da pređu – zaključuje Dario Hajrić.

Nikola Selaković je danas rekao i da je „trobojka“ jedan od simbola Srba, bez obzira da li žive u Herceg Novom, Somboru, Banjaluci, Kosovskoj Mitrovici, Kumanovu, ili Trebinju.

„Dakle naši sunarodnici toga dana bilo bi dobro da istaknu našu trobojku. Dobro su pripremljeni spotovi u kojima proslavljeni Srbi iz različitih oblasti života pozivaju naš narod da to učini“, rekao je Selaković.

Ne mrzite zastavu i državu ako ne želite da vam odsvira himna kad otvarate frižider 3
Foto: MSP

On je naveo da će glavna svečanost biti u Beogradu, na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, gde će, uveren je, „govoriti Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, patrijarh Porfirije“.

Takođe je rekao da kad istaknu zastavu to i fotografišu ili snime i okače na društvene mreže i ponose se time.

Podsetimo, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, izjavio je pre dva dana da će Republika Srpska i Srbija na Dan srpskog jedinstva, 15. septembra, usvojiti Zakon o zaštiti ćirilice.

Kako je prenela RTRS, Dodik je ocenio je da „ovo veoma važno“ i naglasio da „zakon u sebi sadrži mnogo stimulacija koje se odnose na zaštitu srpskoj jezika“. „To nije ništa novo i sigurno je da moramo zaštititi svoj jezik i pismo. Na trajan način etabliramo naš jezik i pismo“, rekao je Dodik.

Pre nedelju dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić predao je Miloradu Dodiku prednacrt zakona o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Ne mrzite zastavu i državu ako ne želite da vam odsvira himna kad otvarate frižider 4
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Vučić je na Instagramu objavio da je ugostio Dodika i sa njih vodio „suštinske razgovore o budućnosti celog regiona“.

Kako je naveo, posebno su razmatrali inicijativu Otvoreni Balkan, ali i konkretne projekte, poput izgradnje dela auto-puta od Kuzmina do Bjeljine.

„Saglasili smo se da je saradnja između Republike Srbije i Republike Srpske izuzetna na svim nivoima i da srpski narod ne sme i ne može sebi da dozvoli bilo kakve sukobe i povratak u prošla vremena“, istakao je Vučić.

On je ukazao da zajedništvo i jedinstveno delovanje na polju ekonomije, kulture, obrazovanja, istorijskog sećanja nijednog trenutka ne sme biti dovedeno u pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari