"Ne verujem Vučiću ni kada kaže dobar dan": Da li će predsednik ispuniti obećanje i povući se sa čela SNS? 1Predizborni miting SNS u Nišu: Foto FoNet/Kostadin Kamenov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da deli mišljenje Dragana Ðilasa da treba da se povuče sa čela stranke, ali iz drugih razloga i motiva od Ðilasovih.

Sagovornici Danasa ne veruju u stvarnu nameru Vučića da podnese ostavku, jer se ta priča, bez ikakvog epiloga, ponavlja već dugi niz godina. Napominju da je Vučić kraljica drame, a da je priča o ostavci na mestu predsednika SNS deo dvorske igre.

Vučić je danas u razgovoru sa novinarima rekao da su na konsultacijama predstavnici SSP Dragana Đilsa javno govorili da misle da je značajno da se on povuče sa čela stranke.

“Ja takođe mislim da je značajno, ali iz drugih razloga. Drugačije smo motivisani. Oni imaju jednu želju, ja imam druge želje i poglede u budućnost. Posle nekog vremena morate da razumete da niste večiti i da drugim ljudima morate da obezbedite prostor“, rekao je Vučić upitan za izjavu Dragana Ðilasa da bi za Srbiju bilo važno da se povuče sa čela SNS.

Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograd komentarišućo najnovije tvrdnje predsednika Srbije o povlačenju sa funkcije predsednika naprednjaka kaže da ne veruje da će on to i učiniti. Podseća da se ta priča ponavlja s vremena na vreme i uvek ima funkciju zabavljanja javnosti.

“Aleksandru Vučiću ne verujem ni kada kaže dobar dan. Prvo pogledam kroz prozor da vidim da li je dan, jer dobar sa njim na čelu države svakako nije. Mi imamo posla sa patiloškim lažovom koji do sada nikada nije uhvaćen u istini”, ističe Srđan Milivojević, predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke.

Sličnog mišljenja je i Miloš Pavlović iz Narodne stranke koji smatra da će Vučić uraditi ono što je za njega u datpj situaciji najbolje.

Tako će se, kaže Pavlović, možda i desiti da Vučić podnese ostavku, ali ne zbog Ustava, zakona i morala, već zbog sebe.

“Priča o podnošenju ostavke Aleksandra Vučića na mestu predsednika SNS-a, a onda spotovi u kojima ga partijske kolege mole da to ne uradi, je samo deo dvorskih igara. Unutrašnje je pitanje SNS ko će im biti predsednik. Vučić je uspeo da uništi sve institucije u Srbiji, obesmisli postojanje bilo kakvih procedura, pa zbog čega bi sad nesedala javnost na njegove priče o (ne)povlačenju sa čela SNS? Takve predstave se često igraju u diktaturama”, ocenjuje Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke.

Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta podseća da je Vučić kraljica drame i da bez obzira, što ima fokus svih medija na sebi, i dalje je željan pažnje.

“Otuda ovo novo nećkanje i teranje saradnika da snimaju spotove u kojima ga mole da uradi nešto što on kao neće. Međutim, koliko mi se čini Vučić ima plan da bude najjača opozicija u Srbiji i da sa pozicije predsednika države krene da napada novu vladu koju će sam izabrati i stranku koju je napravio po svom liku”, kaže Parović.

Napominje da će mu to biti neophodno, jer ide velika kriza i toliko crn scenario.

“Ni on u svojim melodramama ne može to da izravna i upravlja krizom i onda će mu trebati i vlada i stranka u koje će da udara kao u bokserski džak tvdeći narodu da je sve bilo dobro dok je on bio glavni i da će sve ponovo biti dobro samo da se on vrati”, zaključuje Parović.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić od kako je prvi put postao predsednik Srbije najavljuje da će otići sa čela stranke. Time bi svoj položaj uskladio sa Ustavom koji propisuje da predsednik države ne može obavljati dve javne funkcije istovremeno.

Poslednja u nizu Vučićevih najava je da će podneti ostavku na mesto predsednika stranke ove godine, nakon izbora, odnosno nakon formiranja Vlade Srbije. Pred istek tog roka, kao i prethodnih puta, stranački prvaci javno traže da on ipak ostane na čelu Srpske napredne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari