Skupština Republike SrbijeFoto: Radenko Topalović/Danas

Četiri parlamentarne stranke – NDSS, POKS, Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri nisu uspele da prikupe dovoljan broj potpisa za sazivanje vanredne sednice Skupštine Srbije o francusko -nemačkom sporazumu o Kosovu, koji je predsednik Srbije prihvatio u Briselu.

Zahtev za vanredno zasedanje parlamenta Srbije odbile su da potpišu sve poslaničke grupe vlasti, kao i deo opozicije, odnosno poslaničke grupe- Ujedinjenih oko SSP, Demokratska stranka, Zeleno-levi klub i Moramo-Zajedno, kao i samostalni poslanici, osim Miloša Parandilovića o Aleksandra Jerkovića.

Podršku za sazivanje sednice osim patriotskih stranaka dali su i poslanici Narodne stranke, što nije dovoljan broj poslanika kako bi Vladimir Orlić, prvi čovek parlamenta sazvao vanrednu sednicu o KiM.

„Čudi me da neko, bez obzira da li pripada vladajućoj većini ili opoziciji, može biti protiv skupštinske rasprave o najvažnijem nacionalnom i državnom pitanju danas – sudbini južne srpske pokrajine nakon prihvatanja francusko-nemačkog sporazuma od strane predsednika Republike u Briselu. Pitam se i zašto su odbili, jer ovo postaje posebno dramatično, ako se uzme u obzir da je nastavak razgovora između Vučića i Kurtija planiran za 18. mart u Ohridu i da bi pre toga predsednik Vučić morao narodnim poslanicima na posebnoj sednici da obrazloži šta je prihvatio u Briselu i šta planira da prihvati u Ohridu“, kaže Boško Obradović, lider Dveri, za Danas.

On ponavlja da Narodna skupština u novom sazivu nikada nije ovlastila predsednika Republike da bilo šta pregovara, prihvata ili potpisuje kada se radi o Kosovu i Metohiji, niti su to njegova ustavna ovlašćenja, a takođe nije doneta nikakva pregovaračka platforma o KiM koje bi morala da se pridržava svaka vlast.

„Deluje neverovatno, ali je istinito da o javno objavljenom francusko-nemačkom sporazumu, koji označava priznanje lažne države Kosovo u većini članova tog dokumenta, danas svoj sud daju brojne države sveta, o njemu se raspravlja čak i u separatističkom parlamentu u Prištini, ali ne i u Narodnoj skupštini Srbije. Šta Vučić krije i planira pa je rad parlamenta ukinut do daljnjeg“, pita se lider Dveri.

I predsednik parlamenta Vladimir Orlić potvrdio je gostujući na TV Pink da „deo opozicije“ nije podneo nikakav zahtev za sazivanje posebne sednice parlamenta o Kosovu i da o tome „samo pričaju, jer nisu uspeli da prikupe ni potpise.

Orlić je naveo je da te stranke time žele samo „pozorište za sebe“, te ih nazvao „antidržavnom snajper koalicijom“, u koju je ubrojao pokret Dveri, stranku Zavetnici, koaliciju NADA i Narodnu stranku. Kazao je i da je njihov jedini cilj rušenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te dodao da su za sazivanje sednice o Kosovu „išli po potpis i kod (poslanika iz Bujanovca) Šaipa Kamberija„.

„Očito je da je državotvorna i patriotska opozicija postala jedina meta vladajućeg režima i da se svakodnevno obračunavaju sa nama preko režimskih medija. Očito je da se plaše rasta rejtinga Dveri, Zavetnika i NADA, i da to pokušavaju da zaustave ovakvim spinovanjima i lažima“, odgovara Obradović.

Dodaje da je Milovan Drecun već dva puta odbio zahtev za sednicu Odbora za KiM, a da je Orlić morao sam da zakaže posebnu sednicu o KiM čim je francusko-nemački sporazum postao javni dokument koji je Vučić prihvatio u Briselu.

„Iako je redovno proleće zasedanje trebalo da počne još 1. marta na vidiku nema nikakve skupštinske sednice, što govori da je Orlić ukinuo rad parlamenta do daljnjeg, kako se ne bi pričalo o onome što vlast radi po pitanju kršenja Ustava i priznanja lažne države Kosovo“, zaključuje lider Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari