Negotin: Izbori za članove Nacionalnog saveta Vlaha protekli u korektnoj atmosferi 1Gradski trg Negotin uoči Mokranjčevih dana/Foto: Dom kulture Negotin

U nedelju, 13. novembra pripadnici manjinskih zajednica u Srbiji birali su članove svojih nacionalnih saveta. Pripadnici vlaške nacionalne manjine imali su jednu listu “Srbija za Vlahe” sa 23 kandidata koliko inače Nacionalni savet Vlaha ima članova. Prema nezvaničnim podacima ova je lista dobila potrebnu podršku izašlog biračkog tela, a time su i kandidati sa liste “Srbija za Vlahe – zajedno možemo sve” dobili mandate u novom sazivu Nacionalnog saveta Vlaha.

Vlaška nacionalna manjina je na izborima za članove nacionalnog saveta imala samo jednu listu – „Srbija za Vlahe “ sa 23 kandidata iz više opština Braničevskog, Borskog i Zaječarskog okruga u kojima živi vlaška nacionalna manjina.

Kako kažu u Nacionalnom savetu Vlaha izbori za nacionalne savete su specifični jer nema mnogo izbornih listi i ovo nije jedinstven slučaj da je bila samo jedna lista za članove nacionalnog saveta manjine.

– Prema nezvaničnim rezultatima i do sada prebrojanim glasovima, za listu „Srbija za Vlahe“ glasalo je više od polovine upisanih birača, što daje legitimitet samoj listi. U ovom slučaju svi kandidati koji se nalaze na listi, svih 23 dobili su mandat člana Nacionalnog saveta koji će biti formiran u propisanom zakonskom roku, a nakon zvaničnog proglašenja rezultata izbora od strane RIK – rekao je za Danas u ponedeljak prepodne aktuelni predsednik Nacionalnog saveta Vlaha i prvi na listi „Srbija za Vlahe“ Novica Janošević.

Prema Janoševićevim rečima u poređenju sa prethodnim izborima za Nacionalni savet Vlaha, izlaznost je procentualno veća, ali je u apsolutnom iznosu manja jer je upisanih birača oko tri hiljade manje nego 2018. godine.

-Izbori za NSV protekli su bez primedbi, primedbi nije bilo ni od strane posmatrača iz OEBS-a. Zadovoljan sam što su izbori protekli u fer i korektnoj atmosferi, bez bilo kakvih tenzija i trzavica – rekao nam je Novica Janošević.

Kandidat za Nacionalni savet Vlaha bio je i dr Siniša Čelojević, doktor medicine iz Negotina.

-Zahvaljujem glasačima što su prepoznali našu listu i svojim izlaskom nam dali podršku.U narednom periodu moramo više raditi na ostvarenju svih prava u oblasti službene upotrebe jezika i pisma,obrazovanja,informisanja i kulture izjavio je za Danas dr Čelojević.

Inače, izbornu listu kandidata za članove Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine predložila je Grupa birača “Srbija za Vlahe – zajedno možemo sve”.

Prvi na listi je strukovni menadžer iz Kaone (Kučevo) Novica Janošević, aktuelni predsednik Nacionalnog saveta Vlaha.

Kandidati za članove NSV iz opštine Majdanpek su učiteljica iz Klokočevca Ivana Đorđević i doktor opšte medicine Kruna Živaljević iz Debelog Luga.

Iz negotinske opštine kandidovani su učiteljica Snežana Gugić i dr medicije ginekolog akušer Siniša Čelojević iz Negotina, a iz opštine Kladovo mašinski inženjer Đorđe Milenković.

Najviše kandidata iz Borskog okruga na ovoj listi je iz Bora – šest. Za članove NSV kandidovani su lekar pedijatar Letica Petrijanović iz Zlota, poljoprivredni tehničar Ljubiša Repeđić iz Luke, ekonomski tehničar Nelica Kurtić iz Šarbanovca, privatna preduzetnica Radmila Zajkesković iz Zlota i diplomirana inženjerka šumarstva iz Oštrelja Lidija Mihajlović.

Kandidati za Nacionalni savet Vlaha iz Braničevskog okruga su Safet Pavlović, master ekonomista iz Žagubice, Radiša Dragojević dipl. politikolog iz Petrovca na Mlavi, Neli Đorđević, dipl. mašinski inženjer iz Valakonja (Boljevac), Miletić Mihajlović, profesor biologije iz Petrovca na Mlavi, Slađan Marković, dipl. pravnik iz Velikog Gradišta, dr Dragi Damnjanović, lekar specijalista iz Laznice (Žagubica), Jadranka Grbinović, direktorka biblioteke iz Ranovca (Petrovac na Mlavi), Rozica Dragojlović, prosvetna radnica iz Voluje (Kučevo) Voluja i Nikodije Adamović, pravnik – penzioner iz Vrbnice (Malo Crniće).

Na listi “Srbija za Vlahe” kandidati iz Zaječarskog okruga su Marinela Kovačević, inženjerka zaštite životne sredine iz Podgorca (Boljevac), David Brjazović, trgovac iz Šipikova (Zaječar) i Ana Vasiljević, ekonomistkinja iz Zaječara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari