Nema ukrajinskih "plaćenika" u Srbiji 1Foto: EPA-EFE SERGEY DOLZHENKO

Ambasada Ukrajine u Srbiji poslala je juče otvoreno pismo medijima i srpskoj javnosti povodom tvrdnji pojedinih medija i korisnika društvenih mreža.

Kako se ističe u reagovanju Ambasade, već duže vreme u Srbiji održavaju se protesti građana, u medijima i na društvenim mrežama sve češće čujemo od svih strana poređenje situacije u Srbiji sa Ukrajinom, kao i spominjanje mogućnosti eskalacije događaja u Srbiji „sa ukrajinskim scenariom“, čak i spominjanje „ukrajinskih plaćenika“.

„Ni na koji način na ulazeći u unutrašnja dešavanja u Srbiji, ambasada Ukrajine u Srbiji želi da razjasni srpskoj javnosti i određenim govornicima nekoliko stvari“, navodi Ambasada. U tom kontekstu ističe se da su „događaji na Majdanu bili odjek želje ukrajinskog naroda da mirnim putem pokaže tadašnjoj vladi svoje mišljenje, nisu bili predvođeni nekim političkim strankama ili političkim motivima, nego željom da odbrane mirnim putem svoje pravo na evropsku budućnost“. Dalje, „krvoproliće na Majdanu bilo je posledica naređenja korumpirane vlade Janukovića da napadne mirne proteste, a ne obrnuto“. „Ukrajinci na Majdanu i posle Majdana su se borili za svoju zemlju, za budućnost svoje dece, a ne radi zarade ili profita od rata“.

U dokumentu Ambasade Ukrajine se zaključuje: „S tim u vezi ljubazno vas molimo da poštujete taj izbor ukrajinskog naroda, da poštujete sećanje na nevine poginule žrtve tog režima, da poštujete izbor svakog Ukrajinca da brani svoju teritoriju, da verujete, da Ukrajinci niti imaju nameru, niti imaju ideju da postanu „plaćenici“, pošto imaju šta da brane u svojoj zemlji, ne i da idu u inostranstvo. Molimo vas da ne vređate njih tako što stavljate u isti red spominjanje Majdana i boraca na Majdanu sa rečima „fašizam“, „plaćenici“ ili „ukrajinski scenario“, kao i da ne upoređujete sa protestima u bilo kojoj drugoj zemlji sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari