Nemačka ministarka pohvalila Beograd zbog stava prema ratu u Ukrajini: "Srbija se nije sakrila" 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Rat na prostoru Evrope niko nije očekivao, izjavila je u Beogradu nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht, koja boravi u poseti Zapadnom Balkanu i pohvalila Beograd što je rat Rusije protiv Ukrajine nazvao kršenjem međunarodnog prava.

– Srbija je zauzela jasan stav o ratu u Ukrajini i to nazvala ratom koji krši međunarodno pravo. Srbija se nije sakrila i to je za pozdraviti, dodala je ona u obraćanju medijima nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Nemačka je iskren partner Srbije na evropskom putu. Važna nam je stabilnost na zapadnom Balkanu. Bilo mi je zadovoljstvo da sam čula da Srbija jasno podržva teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine – istakla je nemačka ministarka.

Govoreći o procesu pristupanja Srbije EU, Lamberht je rekla da je na tom putu potrebna normalizacija odnosa Beograda i Prištine i stabilizacija u regionu, u smislu Bosne i Hercegovine.

Vučić: Nemci vam u lice kažu ono što vam drugi kažu iza leđa

– Nemci kao najveća evropska sila, imaju svoj stav, koji imajte na umu, nikada neće da promene. Sasvim sam otvoren, i to nije poruka za Nemce, mi bez Nemačke ne možemo da preživimo, rekao je Vučić i naveo ekonomske podatke o investicijama i nemačkim kompanijama.

Nemci vam u lice kažu ono što vam drugi kažu iza leđa, oni su iskreni i pošteni, dodao je Vučić rekavši da on radi to isto u toj komunikaciji.

Sutra ću se obratiti građanima Srbije i ponoviti ove reči, koliko nam je važna evropska budućnost, i koliko su velike gluposti, koje ne mogu ni da komentarišem da ćemo mi promeniti stav o Kosovu, dodao je predsednik Srbije.

Naveo je i da je za Srbiju kao malu zemlju važno da je čuju u Nemačkoj i da je poštuju.

Sad ljudi misle prvo ćemo na more, daleko je zima, ali zima će brzo doći i pitanje je kako ćemo je preživeti, i za to nam je potrebna pomoć Nemačke.

Zahvalan sam zato što su pokazali uvažavanje za stavove sa kojima se ne slažemo.

– Suviše su Nemci velika sila da bi zbog male Srbije menjali svoju politiku – naveo je predsednik Srbije i istakao da će Beograd čuvati mir na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari