Vučić: Pred Srbijom su teška vremena, nadam se da ćemo uspeti da se ponašamo "ni po babu, ni po stričevima" 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa nemačkom ministarkom odbrane Kristin Lambreht, koja boravi u poseti Zapadnom Balkanu.

Sastanak Vučića i Lambreht u Palati „Srbija“ počeo je oko 12.30, i potrajao je oko sat i po vremena.

Vučić se sa nemačkom ministarkom odbrane sastao odmah po povratku iz Berlina gde je razgovarao sa kancelarom Olafom Šolcem i ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok.

Kako je rekao, „važno je da razgovaramo, otvoreno, da budemo fer i pošteni, pa makar se i svađali“.

„Ja verujem u evropsku budućnost, ali i u dobre namere naših nemačkih partnera“, rekao je Vučić, dodavši da će Srbija da čuva mir i stabilnost, kao i da je pružio i lične i garancije države da ćemo se tako ponašati.

Govoreći o Kosovu, on je kazao da „mora da se pronađe kompromisno rešenje, jer je ono jedino koje će da očuva mir, a ne rešenje koje će da bude nametnuto“.

Odgovarajući na pitanja o dijalogu sa Prištinom i o tome kako postići komprimis, Vučić je rekao da su pred Srbijom teška vremena.

„Ali, verujem da ćemo uspeti da opstanemo i da budemo partner svakom od prijatelja na Zapadu, da ćemo uspeti da budemo korektni prema svima, da se pridržavamo međunarodnog prava i da se ponašamo ‘ni po babu ni po stričevima'“, rekao je.

Vučić je dodao da je više hiljada puta govorio o teritorijalnom integritetu BiH.

„Uđite malo u naše cipele, i vratite se u devedesete godine. Danas govorimo o teritorijalnom integritetu BiH i Ukrajine, ali tada nikoga nije bilo briga i nije interesovalo to što je jedna teritorija izdvojena iz suverene, međunarodno priznate države“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, pred Srbijom su teška vremena.

Lambreht je pre sastanka sa Vučićem, razgovarala sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem.

Ona će nakon Beograda posetiti Prišitnu, a juče je boravila u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari