Nemački ambasador u Prištini: Ohridski sporazum mora da se primeni odmah 1foto (BETAPHOTO/European Council/Olivier Matthys)

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je danas da predstojeći sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija dolazi u „kritičnom trenutku“.

Istakao je da je neophodna puna posvećenost Beograda i Prištine deeskalaciju situacije i zatražio da se obe strane posvete dijalogu, kojim posreduje Evropska unija, i participativnoj demokratiji.

„Ohridski sporazum mora da se primeni odmah“, poručio je Rode, prenosi Kossev.

Poziv nemačkog ambasadora stiže tri dana uoči novog susreta srpskog predsednika i kosovskog premijera. To će biti njihov prvi susret nakon izbijanja tenzija na severu Kosova pre više od tri meseca, čime su dodatno zaoštreni odnosi Prištine i Beograda.

Iz Evropske unije su u prethodnom periodu, a sve češće nakon najave susreta, poručivali da očekuju od strana da se ponašaju odgovorno, da se angažuju na deeskalaciji situacije i organizovanju novih lokalnih izbora, i da time otvore put za primenu Ohridskog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari