Nemački kancelar Šolc u petak u Beogradu počinje mini-turneju po Zapadnom Balkanu 1Foto: EPA-EFE/Andreas Gora / POOL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće domaćin posete kancelara Savezne Republike Nemačke Olafa Šolca Republici Srbiji u petak u Palati Srbija.

Očekuje se da Šolc sleti na Aerodrom „Nikola Tesla“ u 15 časova, dok je pola sata kasnije planiran svečani doček ispred Palate Srbije.

Nakon tête-à-tête razgovora Vučića i Šolca, biće održani plenarni razgovori delegacija Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke predvođeni predsednikom Srbije i kancelarom Nemačke.

Oko 17 sati dvojica državnika će se obratiti medijima.

Kako je Dojče vele ranije pisao, Olaf Šolc po prvi put u svojstvu nemačkog kancelara obilazi Zapadni Balkan kako bi rešio zamrznute sporove. Cilj te mini-turneje je pre svega pomeranje političkih blokada s mrtve tačke.

“Dolazak nemačkog kancelara Olafa Šolca 10.juna u Beograd je izuzetno važan, kako zbog razvijenih bilateralnih odnosa i pozicije Nemačke kao najvažnijeg spoljno- trgovinskog partnera Srbije i pojedinačno najvećeg investitora, tako i zbog regionalne saradnje i unapređenja odnosa na Zapadnom. Balkanu i evropske perspektive”, kaže za Danas Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku, i dodaje da će jedna od najvažnijih tema sastanaka svakako biti rat u Ukrajini, njegove posledice i pozicioniranje Srbije.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević smatra da Srbija za sada ne mora da uvodi sankcije Rusiji. Govoreći o predstojećoj poseti Olafa Šolca 10. juna, kaže da ne veruje da će Srbija “dobiti šargarepu” od novog nemačkog kancelara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari