Dvadeset dve članice Evropske unije su priznale nezavisnu državu Kosovo, a imali smo i debakl sa prijemom podeljenog Kipra, što niko u EU ne namerava da ponovi.

Niz godina su se EU i Srbija međusobno lagale da će Srbija nekako uspeti da napreduje ka EU kad se te činjenice, Kosovo i Kipar, ne pominju i zbog toga je izgubljeno mnogo vremena – kaže za Danas nemački analitičar za Zapadni Balkan Bodo Veber, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije, ocenjujući najnoviji stav Bundestaga o nastavku evropske integracije Srbije.

Prema Veberovim rečima, „kada je u leto 2011. pucano na nemačke vojnike u sastavu Kfora, političari u Berlinu su shvatili da je takvo stanje neodrživo“ i da je nužno voditi „realnu politiku“ prema EU i Beogradu.

„Sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova prvi je veliki korak u tom pravcu. Berlin želi da obezbedi da primena Sporazuma vodi do onoga na čemu je i od početka insistirao – pune integracije severa Kosova u kosovsku državu i ukidanja institucija Srbije na teritoriji Kosova. Takođe, cilj je da institucije na severu ubuduće niko u Beogradu ne zloupotrebi za destabilizaciju Kosova“, komentariše Veber.

Sagovornik Danasa smatra da je vladajuća koalicija CDU-CSU i FDP u Bundestagu naglasila značaj sprovođenja reformi u Srbiji. „Napuštanjem virtuelne politike „i EU i Kosovo“ u Srbiji se otvara prostor za suočavanje sa suštinskim reformskim izazovima, za čije izbegavanje je kosovsko pitanje decenijama služilo kao atraktivan izgovor“, ističe Veber.

Veber ukazuje da termin „novi pristup“ pregovaračkim poglavljima 23 i 24, koji je uvršten u zaključke Evropskog saveta, predstavlja samo nastavak prakse koju EU primenjuje od pristupnih pregovora s Hrvatskom.

„To uključuje otvaranje navedenih poglavlja na samom početku pregovora, i određeni strogi pristup prema merilima napretka i akcionim planovima, što je posebno važno u slučaju Srbije, s obzirom na stanje pravosuđa i zajedničku predistoriju Brisela i Beograda u vezi s reformom pravosuđa koja je doživela krah“, naglašava Veber.

Prema mišljenju sagovornika Danasa, eventualna promena vlade u Berlinu ne bi imala nikakav efekat na sadašnju politiku Nemačke prema Srbiji. „Iz alternativnih rezolucija koje su u četvrtak u Bundestagu predlagali Socijaldemokratska partija (SPD) i Zeleni jasno se moglo videti da nema nekih bitnih odstupanja u stavovima“, kaže Veber.

Priznanje Kosova

Govoreći o formulaciji iz deklaracije Bundestaga da Srbija pre nego što postane članica EU mora da potpiše pravno obavezujući sporazum s Kosovom, Bodo Veber ističe da je „valjda svima jasno da put kojim je krenula aktuelna vlada u Beogradu mora da vodi do tačke gde će Srbija, indirektno ili direktno, priznati nezavisnost Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari