Nenad Popović: Oproštajna politika za Merkelovu 1

Politika dobrodošlice Angele Merkel okrenula se protiv nje kao bumerang i postala oproštajna politika za nemačku kancelarku, ocenio je predsednik SNP Nenad Popović.

On je dodao da je najnoviji teroristički napad u Berlinu, kada je vozač kamiona uleteo u masu i tom prilikom ubio 12 a ranio više od 50 ljudi, posledica politike nekritičkog propuštanja opasnih migranata na evropski kontinent, pod plaštom humanitarne intervencije EU predvođene Nemačkom.

„Sada je ta politika došla na naplatu. A cena je najskuplja moguća – ljudski životi nedužnih građana Nemačke i cele Evrope. Oni koji su podržavali tu politiku nesvesno su postali saučesnici terorista Isamske države. Ne verujem da će bilo ko od političara iz Brisela i Berlina za to snositi krivične posledice, ali će političke posledice snositi sigurno. Teroristički akt u Berlinu i definitivno je srušio sve ambicije i nadanja Angele Merkel da bi građani Nemačke mogli da joj daju poverenje za novi mandat na mestu kancelara“, navodi se u komentaru Popovića.

Prema njegovim rečima, politički kraj Angele Merkel je nastavak puta „evropskih dezintegracija“ koji je započet Bregzitom.

„Njenim odlaskom bi bila izbijena i poslednja cigla iz onoga što se nekada, pretenciozno, nazivalo zajedničkom kućom porodice svih evropskih naroda. Ista takva cigla izbijena je pre 26 godina iz Berlinskog zida, čime je označen definitivan kraj jedne ere i ulazak u novo razdoblje globalnih geopolitičkih odnosa. Oni koji su razumeli taj proces, na vreme su preorijentisali svoju spoljnu politiku i uhvatili priključak da svojim državama obezbede miran period ekonomskog i socijalnog prosperiteta. Oni koji su prespavali pad Berlinskog zida, imali su krvave ratove i rasparačavanje države i nacije koje traje i dan danas. Srbija se ponovo nalazi pred istim izborom. Da li će ignorisati političke predznake i prespavati raspad EU, nastavljajući da bude njen poslednji branilac, kao nekada poslednji branilac lažnog bratstva i jedinstva u Jugoslaviji, ili će biti dovoljno mudra i agilna da uhvati prikljucak sa novom ili bolje reci, starom, Evropom“, ocenio je Popović.

Kako navodi, to je Evropa nacionalnih i suverenih država, koje svoje odnose zasnivaju na najboljoj bilateralnoj političkoj, trgovinskoj i kulturnoj saradnji.

„To je Evropa u kojoj istinska demokratija i suverenitet zamenjuju evrofanatizam, gde se umesto nametanja činovnićkog, monolitnog i orvelovskog modela države, promoviše ono što je najveća evropska vrednost, a to je različitost svakog naroda u Evropi. U takvoj Evropi, Srbi su uvek bili i biće Evropljani“, ističe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari