Pragmatični Srbin ili najgori "ološ sa dna kace": Ko je Nenad Rašić, novi ministar u Vladi Kosova? 1Foto: Medija centar

Tek što je imenovan za novog ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Nenad Rašić zaradio je i novi epitet, pored onog starog da je „Kurtijev Srbin“ kojim ga godinama čašćavaju ljudi iz Srpske liste. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično je ocenio da je Rašić najgori srpski ološ, sa dna kace i da ne postoji gori Srbin od njega.

Za razliku od Vučića, međunarodni predstavnici Rašića opisuju kao autentičnog Srbina sa Kosova, finih manira i pristojnog ponašanja i pozdravljaju njegove umerene stavove i orijentisanost ka stvarnom kompromisu.

Tu svoju pragmatičnost i spremnost na kompromise sam Rašić više puta je pravdao potrebom Srba, južno od Ibra, da zbog specifične situacije, budu deo institucija. I zato je, kaže, uvek spreman da pravi mostove komunikacija, pa i sa SL, koju je svojevremeno nazivao -monstrumom.

Nije uvek Rašić bio najgori ološ sa dna kace i „Kurtijev Srbin“ i nije uvek Srpska lista bila monstrum. Godinu dana posle izbora u junu 2014, na kojima je u parlament ušao kao kandidat svoje PDS, Rašić se priključio poslaničkom klubu SL.

U jednom intervjuu rekao je da mu je nuđeno i da bude potpredsednik SL. U tom periodu kritikovao je albanske političare, što ne sprovode Briselski sporazum, dok je nekoliko godina pre toga iznosio stav da je taj sporazum loš po Srbe na Kosovu. U vreme saradnje sa SL tvrdio je i da Srbi „prosto nemaju drugu državu, niti viši organ vlasti nego što je Beograd“.

Rašić je u politiku ušao 2006. kada je postao jedan od osnivača Samostalne liberalne stranke, čije su članove i tada nazivali Tačijevim Srbima.

„Srbi su do tad bili u rasulu, većina je silom bila primorana da napusti Kosovo. Mi smo bili grupa intelektualaca koja je smatrala da mora da se organizuje, pa smo za kafanskim stolom osnovali partiju koja je želela da se bavi lokalnom politikom“, objašnjavao je Rašić.

Već 2007. postao je ministar za rad u vladi Hašima Tačija i ostao je na toj funkciji sve do kraja 2014. iako je u međuvremenu napustio SLS i osnovao sopstvenu Progresivnu demokratsku stranku.

U kampanji za izbore 2019. Rašićeva lista bila je prva među srpskim listama koja je snimala političke spotove i na albanskom jeziku, ali to im nije donelo nijedan mandat.

Kada je Kurti prvi put postao premijer, Rašić je u aprilu 2020. imenovan za savetnika premijera i direktora Kancelarije za zajednice, gde se zadržao nekoliko dana. Morao je da podnese ostavku pošto je Specijalno tužilaštvo protiv njega podiglo optužnicu u slučaju privatizacije Kosovske elektrodistributivne mreže iz 2013.

Rođen je 1973. u Dobrotinu, nadomak Lipljana. Tvrdi da je diplomirani ekonomista. Radio je kao komercijalista u lipljanskoj punionici Koka-kole. Tečno govori albanski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari