Neshvatljivo je koliko Srbe privlače diktatori 1Foto: Medija centar Beograd

Poseta patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja Siriji i Bašaru el Asadu za sagovornike Danasa Žarka Koraća, poslanika u Skupštini Srbije, i Gorana Miletića iz Civil Rights Defendersa, problematična je na nekoliko nivoa, među kojima preteže onaj koji određuje politiku predsednika Sirije – reč je o diktatorskom režimu.

Tim rečima Žarko Korać i počinje izjavu Danasu: „Neshvatljivo je koliko Srbe privlače diktatori.“ Međutim, osim te konstatacije, prema njegovoj interpretaciji ovog slučaja, poseta Irineja Siriji je u interesu Rusije, odnosno Ruske pravoslavne crkve.

– Ova poseta je za račun Ruske pravoslavne crkve da bi patrijarh Irinej lobirao da se ne prizna samostalnost ukrajinske crkve – ističe Žarko Korać.

On dodaje da je ta poseta sramna, jer, kako navodi, „ideš diktatoru da bi branio tuđe državne interese“.

Sagovornik našeg lista, ipak, kaže da to nema direktne veze sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ali, nastavlja dalje, pojačava „bratske“ veze sa Rusijom, što mu, zaključuje Korać – odgovara.

– Poseta patrijarha Irineja Siriji svakako nije isto što i poseta nekog državnog funkcionera, pa samim tim ni njegova poseta Asadu treba da bude tretirana tako. Međutim, medijski prostor koji je dat ovoj poseti pošto je patrijarh navodno „izbegao teroristički napad tokom posete Asadu“ je i više nego zabrinjavajući. Asad se tretira kao bilo koji drugi strani državnik, a ne kao neko koje odgovoran za najdrastičnija kršenja ljudskih prava – ocenjuje za Danas Goran Miletić.

On ističe da je „očigledno da se od strane vlasti veoma blagonaklono gleda na ovu posetu“.

– Stiče se utisak da je patrijarh „poslat“ pošto već niko od funkcionera ne može da ide jer bi to prouzrokovalo probleme sa Zapadom – zaključuje Goran Miletić.

Delegacija Srpske pravoslavne crkve u Siriji obišla je hrišćanske hramove u kojima je patrijarh služio molebane, a Bašar el Asad rekao je tokom susreta sa patrijarhom da između naroda Srbije i Sirije postoje snažni odnosi. Kako izveštava BBC na srpskom, sirijska agencija SANA prenela je da su patrijarh i El Asad razgovarali o tome kako su Srbija i Sirija „bile podvrgnute pokušajima spoljne intervencije, čiji je cilj bio uništavanje suvereniteta, ali su se narodi ovih zemalja usprotivili agresorima“.

„O daljim aktivnostima i predstojećem programu za patrijarha u Siriji ne možemo da govorimo iz bezbednosnih razloga“, rečeno je iz kabineta patrijarha u pisanom odgovoru za BBC na srpskom. Irinej je predsedniku Sirije, u kojoj sukobi traju već osam godina, rekao da veruje da će „Sirija izaći iz stanja kroz koje prolazi i da će uspeti da povrati istorijsku ulogu efikasne države, kao i da će uspostaviti stabilnost i širiti mir i ljubav u regionu“, piše na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

BBC podseća da su sukobi u Siriji počeli 2011. godine kao pobuna protiv Asadove vlasti. U sukobima pobunjenika protiv sirijskih vlasti, kao i protiv Islamske države, u Siriji je stradalo 360.000 ljudi, a milioni ljudi su morali da napuste domove. Advokati za ljudska prava uz neke izbeglice iz Sirije pokušavaju da protiv Bašara el Asada podignu tužbu za zločine protiv čovečnosti pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari