Nestali dokumenti u Ruskoj ambasadi u Beogradu 1Foto: Medija centar

Kako se navodi u intervjuu u „Putinovom službenom kanalu na srpskom jeziku ‘Sputnik'“, ruskom ambasadoru u Beogradu, Aleksandru Čepurinu, je ukraden deo rukopisa o Srbiji, koji je bio pripremljen za objavljivanje, piše RTK.

Iako se u intervjuu tvrdi da se tu ukazulo na rusku „vrhunsku klasu“ u Srbiji, Čepurinova žena pominje činjenicu da je deo rukopisa knjige koja je bila pripremljena za objavljivanje „nestao“.

U intervjuu koji prenosi RTK se ne pominje kako je rukopis mogao nestati u ambasadi, kada je poznato da su ambasade „suverena teritorija“ unutar zemlje i imaju visoku sigurnost, a posebno ambasade Rusije, gde je Putinu prioritet sigurnost.

Međutim, Čepurin je to priznao rekavši:

„Mislim da onaj koji ga je ukrao neće razumeti moj rukopis“, dodajući se podrazumeva da ne zna kako je došlo do krađe njegovih dokumenata.

Dalje se navodi da je u ovom delu dokumenta koji je nestao „bilo utisaka i mišljenja o Srbiji“.

Do sada nije bilo izveštaja o ovom skandalu u ruskoj ambasadi u Beogradu, niti o tome ko je mogao da to uradi. Nije se govorilo ni o motivima, niti o tome da li je ovo bilo delo osoblja unutar ambasade.

Kako prenosi RTK pozivajući se na Sputnik, ranije se u raznim svetskim medijima izveštavalo da je Rusija poslednjih godina zabeležila mnoge probleme s diplomatskim predstavnicima širom sveta. Neki od njih su ubijeni, neki su umrli misteriozno, a neki su iznenada razrešeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.