Ni pritisak Andreja Vučića nije bio dovoljan da SNS zadrži kontrolu 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Borba Srpske napredne stranke za osvajanje izbora za savete mesnih zajednica (SMZ) u Novom Sadu, uz pritiske, potpkupljivanje i pojavljivanje brata predsednika države Andreja Vučića na biračkim mestima, pokazuje koliko je naprednjacima stalo da zadrže potpunu kontrolu nad političkim životom na svim nivoima, ali i da je njihova vlast krhka i pred pucanjem.

Ovako sagovornici Danasa ocenjuju dešavanja u administrativnom centru Vojvodine, gde su u nedelju održani izbori za članove saveta 42 od 47 mesnih zajednica koliko ih broji Novi Sad.

Izbori za najniži nivo odlučivanja u lokalnim samoupravama – kroz mesne zajednice protekli su, po svedočenjima prisutnih aktera i različitih organizacija – u atmosferi pritisaka, zloupotrebe biračkih spiskova, sa džipovima na biračkim mestima i pokušajima potkupljivanja ali i zastrašivanja svih učesnika. Koliko su ovi izbori bili važni za vladajuću stranku svedoči i pojavljivanje Andreja Vučića, brata predsednika države Aleksandra Vučića, na jednom od biračkih mesta uz potpredsednika SNS Miloša Vučevića.

Ipak, nezavisni kandidati uspeli su da osvoje većinu u nekoliko centralnih mesnih zajednica u Novom Sadu. To su „Liman 1“ i „Liman 3“, koje su važne zbog najavljene gradnje „Novog Sada na vodi“ u ovom delu grada, kao i „Ivo Andrić“, dok su u još nekoliko SMZ nezavisni kandidati uspeli da dobiju po nekoliko mesta, ali je SNS zadržao vlast.

Iz SNS je stigla potvrda da su nezavisni kandidati pobedili u tri opštine, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao da je vladajuća stranka pobedila u 39 MZ, sa više glasova u apsolutnim brojkama nego 2017. godine.

Posle svega viđenog na ovim izborima u Novom Sadu, sociolog Jovo Bakić kaže za Danas da je očigledno da naprednjaci svake izbore smatraju pitanjem „života ili smrti“ i žele da zadrže potpunu kontrolu.

– Naprednjaci se plaše da, ako negde izgube kontrolu, to će početi da se širi i na druga mesta a to ne odgovara njihovoj jednostranačkoj viziji politike. Mi danas gledamo fasadni višestranački sistem, sa jednom dominantnom strankom i on je u svojoj suštini autoritaran. Ta pretenzija SNS za apsolutnom vlašću je u funkciji prikrivanja kriminalnih veza koje se vide i kroz prisustvo Zvonka Veselinovića, a poznato je da on deluje u Vojvodini, i gotovo po pravilu u sadejstvu sa bratom predsednika SNS, koji formalno nema nikakvu funkciju u samoj stranci, ističe Bakić.

On kaže da su pritisci o kojima su svedočili aktivisti, „pojave koje pokazuju potpuno nenormalno stanje u političkom životu“, ali naglašava i da bi trebalo da bude „ohrabrujuće“ to što su se pojavili nezavisni kandidati spremni da uzmu učešća u radu mesnih zajednica.

Kontrola i potpuna dominacija bili su ciljevi SNS, saglasan je i sociolog Dario Hajrić koji za Danas ističe da se i na primeru ovih izbora vidi autokratski pristup politici koji ima vladajuća stranka.

– SNS se i dalje ponaša kao da je učešće u političkom životu mimo te stranke nekakva polulegalna aktivnost, a protivkandidati neprijatelji. Jasno je da takav stav ne proističe iz toga što su mesne zajednice važan faktor u državnom mehanizmu, zato što su njihove ingerencije izuzetno male. Stvarni razlog leži u potrebi da se politika u Srbiji u potpunosti svede na tu stranku i da građani čak ni na najnižem nivou vlasti ne osete da imaju moć da utiču na razvoj svoje zajednice, navodi Hajrić.

Ipak, i pored ovakvih pretenzija vlasti, Hajrić naglašava da visok odziv građana u Novom Sadu pokazuje da su oni prepoznali šansu da se, barem na ovom nivou, suprotstave monopolizaciji politike.

– Njihov entuzijazam za borbu je prepoznala i vlast. Prisustvo Andreja Vučića – koji nema šta da traži na tim izborima – bio je pritisak i na njih, ali i na stranačku mašinu da izbore shvati ozbiljno i da pruži svoj maksimum da ih dobije. Po rezultatima koje sam video, deluje da u nekim mesnim zajednicama čak ni to nije bilo dovoljno, zaključuje Hajrić.

Rezultati koji su ostvareni su ključni za početak „slamanja monolitne vlasti“, kako to ocenjuje sociolog Đokica Jovanović ističući da iza pritisaka vlasti stoji strah da će doći do sloma njihove baze.

– Ovo je tip monolitne vlasti koja se raspada čim malo naprsne. Tu pukotinu može da stvori gubitak nekih mesnih zajednica jer se oni predstavljaju javnosti kao jedina ozbiljna politička stranka, koja nikada ne greši. A gubitak jedne mesne zajednice je greška koju neće moći da sakriju, naglašava on.

Pernat (PUF): Talas promena kreće iz Vojvodine

O raspoloženju na terenu ali i pritiscima na kandidate za Danas govori Minja Pernat iz Pokreta ujedinjenih fantoma, koji je podržao nezavisne kandidate koji su uspeli da osvoje sedam mesta u SMZ „Liman 1“.

– Ovi izbori su pokazatelj da su građani počeli da se oslobađaju od straha, uprkos pritiscima. SNS je bio važan svaki segment, zato su poslali Andreja Vučića da mobilizuje kadrove, kritikuje ih, zato su podmićivali ljude sa pakovanjima kafe sa natpisom SNS. I pored toga, mislim da su građani pokazali otpor. Talas promena kreće iz Vojvodine, ovo je priprema za izbore na svim nivoima, a sledi oslobađanje Zrenjanina i Beograda, naveo je Pernat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari