Nije lako biti Srbin sa severa Kosova: Ostaje pitanje da li će biti procesuirani oni koji su bili na barikadama 1Foto: Vojin Radovanović

Kada u Beogradu pukne petarda, pogotovo u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, zna se da je to petarda. Štrecne se čovek malo i to je to. U Kosovskoj Mitrovici kad pukne petarda, pogotovo neka jača poput topovskog udara i „šok bombe“ ne znaš jel petarda, jel bomba.

U utorak veče je nestala struja na pola sata. Zvanična informacija – kvar na trafostanici Valač. Ali odmah kreće priča da li počinje nekakva policijska akcija uklanjanja barikada. I tako je od početka postavljanja barikada. A ni pre toga nije bilo bolje.

Izlazak Srba sa severa iz kosovskih institucija i postavljanje barikada samo je ogolilo činjenicu koja je Mitrovčanima odavno poznata – građani u ovih pet kvadratnih kilometara žive u haosu. Jer kako drugačije opisati situaciju u kojoj grad koji leži na četiri reke umesto da bude pun cveća, je pun smeća, kako mi je to rekao Mitrovčanin Skender Sadiku, ili kada svaka druga kuća ima oružje, što mi je rekao Mitrovčanin Aleksandar Arsenijević, ili kada se pribojavate da će se vaš narod potpuno iseliti, kako mi je svoju bojazan rekla Mitrovčanka Tatjana Lazarević.

Nije lako biti Srbin sa severa Kosova: Ostaje pitanje da li će biti procesuirani oni koji su bili na barikadama 2
Vojin Radovanović foto: Radenko Topalović/Danas

A onda na sve to gledate vesti, podizanje borbene gotovosti, opskurni program na Pinku na kome se čuju pucnji, a gosti pričaju o oružanom sukobu Srba s Kosovskom policijom u Zubinom Potoku. Gledate one goste kako se nadglašavaju sa pucnjavom koja se u pozadini čuje. Vidite predsednika Vučića kako na Instagramu poručuje da nema predaje i da će čuvati mir, ali da to, parafraziram, ide sve teže. Pa sastanak sa Patrijarhom i generala Mojsilovića koji se uključuju na isti taj opskurni program i poručuje da će sva naređenja biti sprovedena.

I mislite to je to, kreće rat. Verovatno će Kurti da krene na barikade, Srbi da odgovore, tu je vojska – ulazi na Kosovo. Gledate kako da sklonite porodicu i slično.

Vrlo je napeto.

Ali ništa od toga. Dolazi do prvih barikada u Severnoj Mitrovici. Ostale su bile van ove opštine, po Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Vučić odlazi u Rašku nakon što su pušteni uhapšeni Srbi. Ipak, kažu vam – ma šta tražio Vučić Srbi s barikada ne idu. Ali ipak barikade se uklanjaju i sa njima možda i poslednja nada mnogih Srba.

Gledate građane koji su prinuđeni da u centralnu Srbiju idu preko alternativnih prelaza kroz brda. Putevima punih krivina, često bez asfalta. Sad ostaje bojazan šta će biti sa svima onima koji su učestvovali na barikadama. Hoće li ih kosovske insittucije goniti, i hoće li to proizvesti veći odlazak Srba sa severa Kosova. A ako bude kao do sada, to se može očekivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari