Nije srpska, već Vučića desnica 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Mi nismo Vučićeva desnica, odgovorio je na pitanje Danasa Miša Vacić, predsednik Srpske desnice, o tome otkud na kongresu tog pokreta Milenko Jovanov, potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Vacić je kategorički demantovao navode o tome da se nalazi na čelu desničarske grupacije koja radi za interese Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i SNS.

– To su nebuloze, a Milenko Jovanov je bio na našem kongresu kao gost. Bio je tamo da bi nervirao vas liberale – rekao je Vacić za naš list. Upitan šta misli o politici Aleksandra Vučića prema Kosovu, odnosno kako komentariše navode pojedinih desničarskih i nacionalističkih stranaka i pokreta, kao i pojedinih verskih poglavara o tome da je izdajnik jer hoće da prizna Kosovo, Vacić kaže da to nije istina.

– Svako ko hoće da prizna Kosovo za nas je izdajnik, ali Vučić neće da prizna Kosovo, tako da on nije izdajnik – odgovorio je Vacić za Danas.

On je istakao da je grupacija na čijem je čelu potpuno nezavisna i da će se boriti za pronalazak načina da se povrati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na Kosovu.

Krajem prošle nedelje održan je Prvi kongres Srpske desnice, na kome je izabrano rukovodstvo, a doneta je i odluka o izlasku na izbore za Skupštinu grada Beograda. Među gostima na svečanom delu Prvog kongresa Srpske desnice, između ostalih bili su prisutni Milenko Jovanov, potpredsednik Glavnog odbora SNS, ali i brojne kontroverzne ličnosti poput Branislava Puhala, šefa obezbeđenja generala Ratka Mladića, vojvode Branislava Gavrilovića Brne, ratnog komandanta „Sarajevskog četničkog korpusa – Savo Derikonja“, Gorana Mladića, oficira i brata generala Mladića…

Vladimir Đukanović, funkcioner SNS, na pitanje Danasa o tome da li SNS ima veze sa osnivanjem ovog desničarskog pokreta rekao je da nije upućen. On je, međutim, u izjavi za naš list zamerio Miši Vaciću jer ga nije pozvao da mu bude gost na kongresu. Upitan šta misli o Vaciću i samom pokretu, Đukanović je rekao: „O Vaciću mislim sve ok, ali o pokretu ne znam ništa.“

Boško Obradović, predsednik Dveri, u izjavi za Danas kaže da je Srpska desnica zapravo Vučićeva desnica.

– To nije srpska, već Vučićeva desnica. Miša Vacić je na Vučićevom platnom spisku – rekao je Obradović za Danas.

On je istakao da je cilj ove grupacije zamajavanje patriotskih birača.

– Čitava ta priča o laganoj desnici služi samo za zamajavanje patriotskih birača. Ovo je još jedan od načina da se zaustavi rast rejtinga Dveri jer u nama vidi dugoročno najozbiljniju opasnost po svoju vlast – zaključio je Boško Obradović u izjavi za naš list.

Miša Vacić je tokom vlasti SNS prešao put od osuđivanog ekstremno desničarskog lidera do državnog službenika. Paradoksalno, tadašnji portparol organizacije 1389, koji je učestvovao na mitinzima podrške haškim osuđenicima, kada su se huligani sukobili sa policijom, odnosno onima čiji je ishod bio paljenje stranih ambasada zbog proglašenja kosovske nezavisnosti, Vučićeva vlast imenovala je nedavno za savetnika u Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Ubrzo nakon što je šira javnost saznala za novi posao Miše Vacića i u najvećoj meri smatra to skandaloznim, Marko Đurić, direktor Kancelarije, uručio mu je otkaz.

– Očigledno je da je Srpska desnica bliska Srpskoj naprednoj stranci, uostalom i predstavnik SNS je prisustvovao skupu. Vođa pokreta Miša Vacić nedavno je tek pod pritiskom javnosti otpušten iz Kancelarije za Kosovo gde je bio savetnik direktora Marka Đurića. Vacić je tada govorio da su njegovi stavovi u skladu sa zvaničnom politikom Vlade Srbije, a to je ponovljeno i na ovom skupu davanjem podrške inicijativi za dijalog o Kosovu kao i Deklaraciji o statusu RS i odnosima RS i Srbije – ocenjuje za Danas Izabela Kisić, izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava, koja je nedavno objavila studiju o srpskoj desnici.

Opet se pokazalo, ističe sagovornica Danasa, da su nacionalisti i ljudi bliski ratnim zločincima u nekoj vrsti dogovora sa vladajućom strankom.

– Desnica – antievropska, nacionalistička koja okuplja ljude bliske ratnim zločincima, uvek je opasna, posebno u kontekstu novog šovinističkog talasa i kad ne znamo šta je opredeljenje vlasti u pogledu rešavanja statusa Kosova ili odnosa sa susedima. Osnivanje pokreta, s obzirom na poruke sa osnivačke skupštine, očigledno ima neke veze sa započetim procesom rešavanja statusa Kosova, odnosima u regionu, a time i evropskim integracijama. Desničarske grupe bliske vlasti koje su spremne da odustanu od svojih zahteva u ključnim momentima mogu biti u funkciji razbijanja širokog desničarskog bloka koji je prepreka rešavanju statusa Kosova i evropskim integracijama. Naravno, sve zavisi od toga šta će biti stav Aleksandra Vučića o Kosovu, a mart se približava – zaključuje Izabela Kisić za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari