Niko ne zna šta će se ubuduće događati sa Jiem 1Foto: EPA/ GEORGI LICOVSKI

Dalja politička karijera Hojta Brajana Jia, dosadašnjeg zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD, pod znakom je pitanja, budući da je on podneo ostavku na funkciju u Stejt departmentu, a još nije raspoređen na novu dužnost.

Dok u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu za Danas navode da „američke diplomate rotiraju pozicije svakih nekoliko godina“, izvori našeg lista iz Vašingtona tvrde da „kolaju različite glasine o Jiu“.

Javnost na Balkanu upoznala je Hojta Brajana Jia pri kraju njegovog mandata, a u Srbiji je naročito zapamćen po poruci upućenoj prošle jeseni da Srbija neće moći da sedi na dve stolice ukoliko želi u EU, dok ga je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nazvao „olupinom bivše američke administracije“.

Upitani za slučaj Hojta Brajana Jia, iz američke ambasade kažu da „kao što je tokom nedavnog medijskog brifinga rekao podsekretar SAD za javnu diplomatiju i javne poslove (Stiv) Goldstajn – Hojt Ji završava svoj mandat zamenika pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, poziciju na kojoj se nalazio od septembra 2013“. Kako se dalje navodi, Goldstajn je istakao: „Mi smo zahvalni gospodinu Jiu na dugogodišnjoj službi i posvećenosti na ovoj poziciji i želimo mu sve najbolje na njegovom narednom zadatku. Američke diplomate rotiraju pozicije svakih nekoliko godina, u zavisnosti od države, kao deo normalnog procesa imenovanja. Zamenik pomoćnika državnog sekretara Ji bio je na aktuelnoj poziciji duže od četiri godine. Nemamo šta da objavimo kada je reč o njegovoj novoj poziciji, niti da objavimo ko će biti novi zamenik pomoćnika državnog sekretara za ovaj region“.

Izvori Danasa iz prestonice SAD nezvanično kažu da je „Vašington prepun glasina o Jiu, ali da niko sa sigurnošću ne zna šta će se ubuduće događati sa njim“.

„Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp još nije popunio mnoga prazna mesta u Stejt departmentu, i ne zna se kada će to učiniti. On neprestano menja svoje stavove – jedan dan snažno podržava nešto ili nekoga, a zatim već narednog dana promeni gledište. Dakle, kada će i da li će Ji stupiti na neku novu diplomatsku dužnost, trenutno predstavlja misteriju“, objašnjavaju naši sagovornici.

S druge strane, ima i onih koji tvrde da je „izvesno da će Ji dobiti neko ambasadorsko mesto, ali da je američka administracija odustala od ranije zamisli da bude imenovan za ambasadora u Skoplju ili Sarajevu“. „Iako slovi za stručnjaka za Balkan, Ji verovatno neće dobiti ambasadorsko mesto u Makedoniji ili BiH. Realniji je scenario da u te države SAD pošalju neko novo lice“, smatraju naši sagovornici. Takve tvrdnje u skladu sa izjavom političkog konsultanta iz Vašingtona Obrada Kesića, koji je za portal Sputnjik ocenio da ukoliko Ji „bude dobio ambasadorsko mesto, po mojim saznanjima, to će biti ili mesto u Atini ili negde u Aziji“.

„Ključna figura“

Diplomatski izvori Danasa kažu da je Hojt Brajan Ji u prethodnom periodu bio „ključna figura u Vašingtonu za odnose sa Zapadnim Balkanom, iako se sve do nedavno nije javno eksponirao“, kao i da je često posećivao sedište EU u Briselu, gde se sastajao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini“. „Ji je bio najčešći sagovornik relevantnih ljudi iz ovog regiona, prilikom njihovih poseta Vašingtonu i vukao je mnoge konce administracije SAD“, objašnjavaju naši sagovornici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari