Kurti duboko zabrinut zbog Nikole Sandulovića: Šta je do sada u vezi sa ovim slučajem objavio advokat Čedomir Stojković? 1foto FoNet Aleksandar Barda

Kosovski premijer Aljbin Kurti naveo je da je duboko zabrinut zbog izveštaja da je predsednik Republikanske stranke Nikola Sandulović “paralizovan zbog teškog premlaćivanja srpske tajne službe”.

“Duboko zabrinut zbog izveštaja u kojima se navodi da je srpski opozicioni lider Nikola Sandulović paralizovan zbog teških premlaćivanja srpske tajne službe. Ovo je usledilo nakon njegovog izvinjenja za zločine koje je Srbija počinila tokom genocidne kampanje na Kosovu”, navodi on.

Kurti je dodao da ova neizreciva brutalnost predstavlja “danak” koji Vlada Srbije nameće sopstvenim građanima jer se usuđuju da priznaju istinu i traže pomirenje.

“To takođe predstavlja ozbiljno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i nalik Putinu napad na one koji odbijaju da učestvuju u poricanju genocida”, rekao je Kurti na mreži X.

Advokat i aktivista Čedomir Stojković obavestio je javnost da je Sandulović, predsednik Republikanske stranke, uhapšen 3. januara nešto pre 16 časova, a potom navodno odveden u prostorije Bezbednosno informativne agencije (BIA). Po tvrdnjama ovog advokata njega je tamo tuklo petnaestak ljudi.

Kako kaže Stojković, a prenosi Nova.rs, nekoliko puta je Sandulović padao u nesvest, da bi zatim bila pozvana Hitna pomoć, a predsednik Republikanske stranke prebačen u Vojnomedicinsku akademiju na Odeljenje za neurohirurgiju, jer mu je, kako tvrdi njegov advokat, oduzeta desna strana tela.

„Snimali su ga dok su ga tukli i te snimke su slali nekome. On je uhapšen i prebijen zbog snimka na društvenoj mreži X (bivši Tviter), na kome se vidi kako polaže venac na spomenik porodice Jašari na Kosovu. On je optužen za širenje verske, nacionalne i rasne netrpeljivosti, a zapravo uhapšen zbog toga što je položio cveće na grob Albanca. Bez obzira šta ko misli o Jašariju, kao i svaki drugi građanin Srbije, tako i Sandulović ima pravo na svoje mišljenje. Pri tome, snimak je star godinu ili dve dana. Sve ovo je urađeno po Miloševićevom receptu, kada je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja. U isto vreme kada je Sandulović uhapšen i brutalno prebijen, režimski mediji su pokrenuli kampanju protiv njega“, kaže advokat Čedomir Stojković.

Zatim je kući odvezen ambulantnim kolima, a kasnije ponovo uhapšen i odveden u Okružni zatvor u Beogradu, gde mu je određeno 48-časovno zadržavanje, prenosi Nova.rs i dodaje da bi trebalo bi da bude priveden u Niš, gde se nalazi tužilaštvo u kom treba da bude saslušan, a koje je izmešteno sa Kosova i Metohije.


Stojković je objavio i fotografiju dokumenta za koji tvrdi da je današnja odluka Višeg javnog tužioca iz Niša o zadržavanju Sandulovića u trajanju od 48 časova zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo “izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti”. Navodi se i da je to učinio tako što je na mreži “Iks” objavio video snimak u kome odaje počast na grobnici u memorijalnom kompleksu “Adem Jašari” u mestu Prekaze, na KiM.

Na društvenim mrežama objavljivani su i video snimci i fotografije Sandulovića u nosilima.


O ovom slučaju danas se oglasilo više kosovskih političara, između ostalih i ministarka pravde Avduljena Hadžiju, ali i britanska poslanica i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns.

Naša redakcija se obratila i Bezbednosno-informativnoj agenciji u želji da ove informacije proveri, ali nam je rečeno da preko broja telefona, sa sajta agencije, ne daju informacije i da će nas neko iz BIA kasnije pozvati. Do objavljivanja ove informacije nismo dobili povratnu informaciju iz BIA.

Nikola Sandulović srpski je političar, predsednik „Republikanske stranke – Republikánus Párt“, koja je registrovana kao stranka mađarske nacionalne manjine u Srbiji. U februaru je bio u zvaničnoj poseti Prištini, gde se, nakon obeležavanja Dana nezavisnosti Kosova sastao sa kosovskim premijerom Kurtijem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari