Sandulović kod Kurtija: Bizarnost ili politička budućnost evropske Srbije? 1foto: Twitter

Bizarno – tako sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika „Republikanske stranke – Republikánus Párt“, stranke mađarske nacionalne manjine, Nikole Sandulovića jednom rečju karakteriše za Danas politikolog Ognjen Gogić, dok za prištinskog analitičara Fadila Ljepaju ovaj političar predstavlja „budućnost evropske Srbije“.

Sandulović se sa Kurtijem sastao nakon obeležavanja Dana nezavisnosti Kosova i sudeći po pisanju „Kosova Press“ tamo je bio u zvaničnoj poseti.

Stranka čiji je ovaj političar predsednik u Registru političkih stranaka upisana je kao stranka koja zastupa interese mađarske nacionalne manjine u Srbiji.

Na izborima prošle godine nisu učestovali, a na onim 2016. osvojili su 4,522 glasova, odnosno 0.12 odsto.

Pre Sandulovića, čast da se sastane sa kosovskim premijerom imao je predsednik, takođe u Srbiji široj javnosti nepoznatog, udruženja građana „Pokret Odgovor“ Boban Bogdanović, koji je nakon javnog istupanja u vezi ubistva Olivera Ivanovića i intervjua KRIK-u i KoSSev-u tim povodom, najavio i svoje uključivanje u politčki život na Kosovu.

Iako ističe da su obojica politički nerelevantni, Gogić napominje da upravo ta najava predstavlja razliku u susretima Sandulovića i Bogdanovića sa prvim čovekom kosovske Vlade, ali i to što je Bogdanović „Odgovor“ postao zvanični saveznik Srpske progresivne partije ministra Nenada Rašića.

„Taj sastanak sa Bogdanovićem nekakvog smisla i ima, iako nije najjasniji ima li Bogdanović sve potrebne kosovske papire da bi uopšte mogao da se u kosovskom sistemu bavi politikom, kao i u kojoj meri je on prihvaćen od srpske zajednice na Kosovu. Ali sastanak sa Sandulovićem nikakvog smisla nema“, kategoričan je ovaj politikolog.

Smatra da Kurti želi da pokaže kako glavni „mejnstrim“ politički tok u Srbiji nije jedina opcija i gradeći priču kako alternativa „velikosrpskoj politici“ postoji, ali van dominante opozicije u Srbiji.

„Ali zašto Sandulović? Kurti dosta dobro prati medije, i svestan je da Sandulović na srpskoj političkoj sceni nema nikakav značaj. Pre par godina se sastajao sa Nenadom Čankom, sastajao se sa civilnim sektorom, dobre odnose ima sa Sonjom Biserkom, izjavljivao saučešće Latinki Perović… Kad se sa njima susretne to razumem, jer oni imaju nekakav uticaj u javnom životu. Ali Sandulović je jedna opskurna, bizarna ličnost. Razumeo bih da je Kurti neiformisan, pa da kažete kako se Sandulović sam nametnuo Kurtiju, koji nije znao ko mu dolazi, pa da mu se ovaj predstavio značajnijim nego što jeste. Ali ovo mi nikakve logike nema“, smatra Gogić.

Ocenjuje da se Kurti ovime kompromitovao i dao značaj nekome ko je kontroverzan i politički beznačajan.

Sandulović pri poseti izjavio da je „on političar koji podržava nezavisnost Kosova“ i koji je „došao da ponudi istorijsko rešenje, kao primer za druga rešenja u Evropi“. Nezavisnost je čestitao, i dodao da njegov boravak „dokazuje da ste napredovali i zaslužili mesto u demokratskom društvu – izjavio je Sandulović, a njegove reči je preneo prištinski „Express“.

Gogić navodi da kosovski zvaničnici, kako kaže, vole da daju prostor onim srpskim političarima koji podržavaju nezavisnot Kosova i koji, dodaje, se izvinjavaju zbog zločina koje je Srbija počinila.

„Jedino tako to mogu da objasnim, samo je problem što ne možeš da daš prostor baš svakome koji to dođe da iskaže. Sandulović je kontroverzan vrlo. Da se Kurti sastao sa nekim lidera iz Srbije koji je podržao francusko-nemački predlog, a podržali su Liga socijaldemokrata Vojvodine, Građanski demokratski forum, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, pa imali smo i Apel javnih ličnosti, to bi nekog smisla imalo“, kaže naš sagovornik.

Poručuje da je ovo politički gaf, koji ga čudi jer smatra da Kurti nije neiformisan, a čudi ga da službe nisu odradile „dobro svoj posao“ i proverile ko je taj ko dolazi da se susretne sa predsednikom Vlade.

„Dakle ne čudi traženje savetnika u Srbiji koji će sve što se dešava, poput Sandulovića, pripisivati „ruskom malignom uticaju“. Da je otišao neko drugi, poput i Čedomira Stojkovića, to bi neku težinu imalo“, zaključuje Gogić.

Reči odbrane za Kurtija pronalazi prištinski analitičar Fadil Ljepaja, koji kaže da predsednik „Republikanske stranke – Republikánus Párt“ Nikola Sandulović „ne predstavlja političku snagu, ali predstavlja političku opciju koja je budućnost evropske Srbije“.

Kako kaže, ni Aljbin Kurti nekada nije imao realnu podršku, ali je imao opciju, koja je sada vodi, napominje, zvaničnu politiku Republike Kosovo.

„Kurti promoviše reciprocitet u odnosu sa Srbijom i dobrosusedstvo sa demokratskom i evropskom Srbijom. Nažalost, to što ljudi i političari kao gospodin Sandulović nemaju realnu podršku u Srbiji ukazuje da srpska politika i elite nisu okrenuti Evropi niti teže evropskim vrednostima i principima“, smatra Ljepaja.

Smatra da bi Srbi prvo trebalo, kaže, da se suoče sa svojom prošlošću i da „smognu snage da se izvinu za ono đto je država učinila nad hiljadama civila u njihovo ime“.

„Kad budu poštovali svoje susede i kad budu okrenuti saradnji i miru, budućnosti a ne prošlosti, onda će se i politička težina stranaka i političara promeniti“, poručuje Ljepaja.

Ovaj analitičar dodaje da „nažalost opozicija u Srbiji još nije realna snaga jer ne uspeva da se distancira od istočne politike i srednjovekovne pravoslavne ideologije koja nije kompatibilna sa demokratijom“.

Sem glasova te 2016. godine republikanci „osvojili“ su i krivičnu prijavu Tužilaštva protiv ondašnjeg direktora ove stranke Nikole Jelikića, zbog osnovane sumnje da su falsifikovali isprave, tačnije izjave građana kojima je data podrška za učestovanje na izborima Republikanskoj stranci. Iako je RIK tvrdio da takvih potpisa ima 900, Sandulović ih je optuživao za „satanizovanje Republikanske stranke“, jer su potpisi, kako je tvrdio, svi „čisti“.

Kako su mediji tada pisali, RIK, uz saradnju MUP-a, je utvrdio i da je polovina potpisa Jedinstvene ruske stranke krivotvoreno, njihovi su predstavnici došli u ovu insituciju i rekli kako potpise nisu sakupljali oni nego su ih navodno kupili „preko menadžera“, za jedan evro po potpisu, da bi kasnije predsednik JRS u policiji svedočio kako je taj „menadžer“ zapravo direktor Republikanske stranke Jeličić, kojem su, po svedočenju, isplatili 4.500 evra.

Podršku za ovu kampanju tada su dobili i od estradne pevačice Maje Nikolić, koja zbog navodne umešanosti u ovo falsifikovanje bila i na saslušanju. Nakon svega Nikolić se razišla od republikanaca.

U narednom periodu pažnju je Sandulović dobijao mahom iznošenjeg lažnih vesti i teorija zavere, ali i uticaja Donalda Trampa na svetske prilike i njegov značaj za Srbiju. Za razliku od onih drugih, po političkim metodama, njemu bliskih, koji ruski uticaj uzimaju kao spasonosan za Srbiju, za Sandulović on je problem.

Zbog iznošenja lažnih vesti o korona-virusa uhapšen je tokom pandemije 2020. godine, kada je i osumnjičen za izazivanje panike i nereda, ometanje pravde i sprečavanje službenog lica u obavljanju službene radnje.

U žižu javnosti je dospeo i zbog navodnih pretnji bivšoj supruzi, bombe koja mu je podmetnuta pod auto u Zemunu 2010. godine, ali i prekidanja predavanja tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića u Londonu 2014. gpdine, kada se predstavio kao predsednik stranke, ali i savetnik Zorana Đinđić, rekavši da izbori u Srbiji bili neregularni.

Da je savetnik Đinđića demantovao je i sam Vučić, ali i drugi Đinđiću bliski ljudi, mada Sandulović od te „titule“ ne odustaje.

Mediji su pisali i da je u u beloj knjizi MUP-a o organizovanom kriminalu iz 2001. zaveden je kao pripadnik zvezdarskog klana. Hapšen je u akciji „Sablja“, ali se njegovo ime nikada nije našlo na optužnici.

Nekada blizak saradnik Vladimira Cvijana, sa kojim je osnivao preteču Republikanske stranke – Republikansku partiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari