Srbija hoće da narodi Balkana žive normalno, da žive dobro i u miru, ali su joj za to potrebni saveznici, izjavio je juče predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Beranama, tokom sastanka sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

„Vreme koje je pred nama pružiće priliku da se jasno pokaže ko je zaista opredeljen za očuvanje mira i stabilnosti u regionu“, dodao je on.

Kako je saopštila služba za medije predsednika, Nikolić je rekao da je Srbija u protekle tri godine povlačila konkretne poteze, koje su neki pogrešno shvatili kao slabost. „Mi postupamo odgovorno prema budućnosti regiona i uložili smo mnogo truda da se smanje tenzije na Balkanu, istakao je Nikolić. On je ocenio da je jedini način da se gradi budućnost taj da se „jednom za svagda“ obezbedi stabilnost regiona i mir za sve koji u njemu žive i rade.

Vujanović je istakao spremnost Crne Gore da na partnerskim osnovama sarađuje sa svim zemljama u regionu i istakao značaj koji za Crnu Goru imaju dobri odnosi sa Srbijom.

Predsedniku Srbije je uručena povelja počasnog građanina koju mu je jednoglasno dodelila Skupština opštine Berane. Zahvaljujući na priznanju, Nikolić je istakao da bivše zajedničke države ne treba da budu povod za bilo kakva sumnjičenja, prebacivanja odgovornosti ili razdvajanja. „Sve ono što je bilo lepo u tim tvorevinama, a bilo je dosta toga, trebalo bi uvek da nam je prvo na pameti i uvek u prvom planu“, ocenio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbija i Crna Gora su se i javno i suštinski opredelile za članstvo u EU, zato što očekuju da u toj uniji preovlađuju one vrednosti za koje smo polagali i živote: sloboda, ravnopravnost, napredak i razvoj, solidarnost među narodima i državama, rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari