Formiranjem nove vlade u Srbiji biće ubrzano ispunjavanje obaveza na putu ka Evropskoj uniji, a od EU, od krize proširenja, ekonomske krize, zavisiće koliko brzo u Evropi žele Srbiju u svom članstvu, rekao je juče predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Beču posle razgovora sa austrijskim predsednikom Hajncom Fišerom.


Nova vlada biće formirana na osnovu ubedljive pobede jedne političke opcije koja se zalaže za članstvo Srbije u EU, dodao je Nikolić, napomenuvši da u novom sazivu parlamenta neće postojati nijedna poslanička grupa koja bi bila protiv evropskog puta Srbije. „Možemo samo da očekujemo ubrzanje našeg evropskog puta“, uveren je Nikolić. On je istakao i da će nova vlada biti posvećena borbi protiv kriminala u Srbiji i reformi pravosuđa.

Govoreći o postojećoj saradnji dve zemlje, Nikolić je naglasio da su austrijski partneri najbolji u Srbiji, kao i najbrojniji investitori, sa ulaganjima koja premašuju tri milijarde evra, kao i da je Austrija domaćin mnogim Srbima. Nikolić je naglasio da je Austrija bila oslonac Srbije na putu ka evropskim integracijama i da je dobio uveravanja da će tako biti i ubuduće. „Srbija će svoju spoljnu politiku voditi u skladu sa interesima svojih građana, vodeći računa o tome šta time dobija i gubi“, naglasio je Nikolić.

Fišer je potvrdio da Austrija i dalje namerava da podržava Srbiju na njenom evropskom putu i pozdravio opredeljenje Beograda da poštuje Briselski sporazum. Prema njegovoj oceni, odnosi dve zemlje su na veoma visokom nivou. „Želim da 2014. iskoristim da gledamo u budućnost i jasno kažemo da rat nije instrument za rešavanje sukoba“, poručio je Fišer.

„Više nema ratovanja“

Tomislav Nikolić je poručio juče na svom Tviter profilu da je Austrija bila uzor Srbiji u stvaranju moderne države i da nas je istorija mnogo čemu naučila, uključujući to da nijedan narod ne treba da se stidi onoga što je neko učinio u njegovo ime. „Za Srbiju više nema ratovanja“, poručio je predsednik Nikolić tokom zvanične posete Austriji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari